Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.05.2024 19:21

Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować

naleśniki
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Naleśniki na śniadanie to żadna nowość. Założę się jednak, że w tak puszystej wersji jeszcze ich nie znasz. Delikatne ciasto i ulubione dodatki są kluczem do sukcesu. Raz ich spróbujesz, a będziesz wracać do nich co i raz.

Naleśniki jakich nigdy nie jadłaś

Wydawałoby się, że naleśniki to proste danie, w którym nie ma już nic do odkrycia. Ja też tak myślałem, dopóki nie poznałem prostego przepisu. Sprawdzą się doskonale na słodkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Moja rodzina uwielbia je tak bardzo, że robimy je przynajmniej raz w tygodniu. Jest to możliwe, ponieważ przepis jest tak bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Nie ma możliwości, że ktoś sobie z nim nie poradzi. Porcję dla siebie przygotuj już dziś.

ciasto na naleśniki.jpg
Fot. Canva/VELEZGREENE
Wybrano 100 najlepszych restauracji w Polsce. To już XIII edycja prestiżowej gali

Puszystość dzięki składnikom

Puszystość naleśników nie bierz się znikąd. To dzięki składnikom mają lekką i zachwycającą konsystencję. Jednym z nich jest kefir, który sprawia, że są znacznie grubsze i delikatniejsze niż ich klasyczny odpowiednik.

Pozostałe produkty wraz z gramaturą znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie. Podobny przepis znajduje się na kanale Weronika Domogród, znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 125 ml kefiru
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 25 g cukru
  • sól

Przepis na puszyste naleśniki

Aby przygotować naleśniki, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do oddzielnej miski. Wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Dodaj mleko i kefir. Połącz składniki w jednolite i płynne ciasto za pomocą miksera. 

Do drugiej miski wlej białka i wsyp cukier. Ubij je za pomocą miksera na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z ciastem i wymieszaj obie masy. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kiedy się rozgrzeje, nakładaj ciasto i równomiernie ją rozprowadź, tworząc niewielkie placuszki wielkości racuchów. 

Naleśniki smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami (np. słodką śmietanką lub owocami), a na pewno będą smakowały wszystkim. Sprawdź przepis na prostą sałatkę oraz poznaj przepis na świeże pieczywo

naleśniki 2.jpg
Fot. Canva/Pixelshot