Smakosze.pl Porady Które żółtko jest zdrowsze? Większość osób podaje złą odpowiedź, kolor ma ogromne znaczenie
Canva/Maia Tochilaschvili

Które żółtko jest zdrowsze? Większość osób podaje złą odpowiedź, kolor ma ogromne znaczenie

23 sierpnia 2023

Żółtka jaj mają różne kolory. Trafiamy na żółtka o intensywnym pomarańczowym kolorze, ale też te bladożółte. Pojawia się pytania, które jajka są zdrowsze? Warto wiedzieć, że kolor ma znaczenie.

Jajka, czyli co na śniadanie?

Jajka na dobre zagościły w naszej diecie. Jemy je na miękko, twardo lub w postaci jajecznicy. Jeszcze do niedawna uważano, że jedzenie jajek podnosi cholesterol . Jednak takie myślenie należy włożyć między bajki.

Jajka dostarczają nam witaminy B12, D, A oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Żółtka jaj mają wysoką zawartość białka, mają też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych i zawierają dużo cennych fosfolipidów. Jedzenie jajek zapobiega chorobom układu krążenia i poprawia nastrój. Jednak, czy kolor żółtek ma znaczenie? Od czego zależy jego barwa?

żółtko
Canva/Nadezhda Moryak
Ten przepis dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. W życiu nie jadłam lepszych kotletów z cukinii, wszystko dzięki panierce

Kolor żółtek, czyli od żółci do pomarańczu

Czy zwróciliście uwagę na kolor żółtek? Możemy trafić na bardzo różne kolory. Spotkamy się z żółtkami bladożółtymi, jasno pomarańczowymi, czy też intensywnie pomarańczowymi . Barw jest naprawdę wiele. Jednak pojawia się pytanie, skąd te kolory się biorą?

Okazuje się, że są wynikiem diety kury, a także świadczą o stanie zdrowia zwierzęcia. Kura zjada owady, kukurydzę, rośliny, ziarna, ale też paszę. Pasza może zawierać barwniki, co wpływa na kolor żółtka. Co ważne na ten kolor wpływa też to, czy kura miała ruch, czy siedziała w klatce.

Które żółtko jest zdrowsze?

Żółtko, które jest ciemne, oznacza, że kura miała zróżnicowaną dietę. Żółtko ciemnieje, gdy jest w nim dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i witaminy E . Jajka o ciemnym żółtku zawierają też witaminy A, D i beta-karotenu. Bogate są też w kawasy omega-3.

Tym samym jajka o ciemnych żółtkach są zdrowsze i bardziej wartościowe. Kura miała właściwą dietę, ruch i nie jadła tylko paszy. Hodowcy starają się dodawać różnych barwników do paszy, by żółtka były ciemne, a tym samym wydawały się bardziej wartościowe. Warto wybierać jajka zw sprawdzonego źródła. Pisaliśmy o przydatnym patencie na jajka po ich kupieniu. Podawaliśmy przepis na śniadanie z jajkami dzięki, któremu schudniesz.

żółtka
Canva/alexalcedo
Biedronka rozdaje pieniądze na zakupy. Każdy może na tym zyskać, ale jest jeden haczyk
Co zrobić z gorzką cukinią? Jest tylko jedno wyjście, trzeba mieć świadomość
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy