Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić z gorzką cukinią? Jest tylko jedno wyjście, trzeba mieć świadomość
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.08.2023 22:33

Co zrobić z gorzką cukinią? Jest tylko jedno wyjście, trzeba mieć świadomość

cukinie
Canva/bhofack2

Cukinia jest warzywem, które polubili Polacy. Przygotowujemy z niego przetwory, dodajemy do placków i zapiekanek. Cukinia trafia też na grilla. Jednak, co zrobić z gorzką cukinią? Okazuje się, że jest na nią tylko jeden sposób. 

Cukinia, czyli zdrowie na talerzu

Cukinia jest delikatnym warzywem, które ma charakterystyczny lekko orzechowy smak. To warzywo ma wiele zastosowań w kuchni i Polacy chętnie z nich korzystają. Cukinię marynujemy, grillujemy, dodajemy do kotletów mielonych, sałatek i zapiekanek. To smaczne warzywo daje wiele kulinarnych możliwości.

Oprócz smaku cukinię cenimy za wartości odżywcze. To warzywo zawiera witaminy A, C, K i witaminy z grupy B. Oprócz tego jedzenie cukinii dostarcza nam magnezu, żelazu i potasu. Warto jeść cukinię, bo doskonale wpływa na układ trawienny i sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. 

cukinia
Canva/ildipapp
Amerykanka pokazała zdjęcie mizerii. Można złapać się za głowę, „Wszyscy mówimy nie”

Gorzka cukinia, czyli działanie kukurbitacyny

Substancją, która jest odpowiedzialna za gorzki smak w cukinii, jest kukurbitacyna. Mimo wszystko w wyniku upraw poziom tej substancji został zminimalizowany. Jeśli w cukinii pojawia się charakterystyczna gorycz, oznacza to, że warzywo pochodzi z niewyselekcjonowanych nasion. Innym powodem gorzkiego smaku cukinii jest przenawożenie.

Gorzka substancja, czyli kukurbitacyna chroni warzywa dyniowate przed szkodnikami i niekorzystnymi warunkami. Gorzką substancje wytwarzają liście. Gdy warzywo ma za mało wodę lub wystawione jest na palące słońce, to substancja z liści przenosi się do warzywa. Czy możemy usunąć gorzki smak z cukinii?

Gorzki smak cukinii, czyli co możemy zrobić?

Niestety nie mamy dobrych wiadomości. Nie możemy usunąć goryczy z cukinii. Nawet obieranie warzywa od jaśniejszej cukinii nie przyniesie efektu. Warto zaznaczyć, że kukurbitacyna, która powoduje gorzki smak, jest toksyczna dla organizmu ludzi. 

Ta substancja wywołuje biegunkę i ból brzucha. Gorzki smak popsuje całe danie. Dlatego mamy tylko jedno wyjście. Musimy wyrzucić gorzką cukinię. Inne metody pozbycie się goryczy nie dadzą żadnego efektu. Pisaliśmy o patencie na pyszną zalewę do cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię w stylu kaszubskim. 

cukinie (1).jpg
Canva/Mallivan

Źródło: beszamel.se.pl