Kurczak curry - przepis na błyskawiczny obiad w stylu indyjskim
Zacznijmy od tego, że curry to nazwa potrawy w której skład wchodzi sos, warzywa oraz mięso lub ryby. Na Zachodzie curry uznaje się za mieszankę przypraw, bardzo aromatycznych, potrzebnych do przyrządzenia indyjskich potraw. Zaproś do swojej kuchni aromaty rodem z Bollywood, daj się ponieść przepysznemu daniu, jakim jest kurczak curry, niech rozświetli on twój obiad, jak słońce Dehli.
Kurczak curry - czego ci trzeba?
Zaopatrz się o dobrej jakości mięso drobiowe, wtedy twoja potrawa będzie smaczniejsza.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka- 2 łyżki pasty curry- łyżeczka przyprawy curry- cebula- papryka- papryczka chilii- 200 ml mleczka kokosowego- łyżka sosu sojowego- 3 łyżki oliwy- marchewka- ryż- sól- pieprz- słodka papryka mielona
Przygotowanie kurczaka curry
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w różnej wielkości kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju w patelni typu wok. W momencie, gdy cebula się zeszkli dodać kurczaka i obsmażyć z każdej strony.
Dodać pastę curry i podsmażyć. Dodać do tego pokrojoną marchewkę i paprykę, zamieszać. Całość zalać mleczkiem kokosowym, dodać przyprawy oraz sos sojowy, a także przekrojoną na pół papryczkę chilli. Całość zamieszać i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu. Gotować dopóki mięso nie zrobi się miękkie. Woreczek ryżu ugotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Wysypać część na talerz, a obok nałożyć kurczaka curry. Dodatkowo można go zrobić sokiem z połowy limonki.
Kurczak curry z ryżem curry
Jeśli chcesz podać swojego kurczaka curry z ryżem curry mamy na to sposób!Do garnka z gotującym się ryżem, wsyp dość sporą ilość przyprawy curry oraz kurkumy, dzięki temu twój ryź zabarwi się na żółto i będzie miał bardziej egzotyczny smak!
Dodatki do kurczaka curry
Już wiesz, jak przygotować podstawowe danie, jakim jest kurczak curry teraz możesz go zrmaicać na wiele sposobów, dodając do niego różne warzywa.
Możesz też dodać do duszonego kurczaka bulion warzywny. Dodaj 250 ml przygotowanego bulionu i ciesz się bardziej wyrazistym, warzywnym smakiem kurczaka curry.
Składniki:
- 2 litry wody- 1 duża cebula- 2 marchewki- pietruszka- pół selera- pół pora- 3 natki pietruszki- łyżka oliwy- 4 ziela angielskie- 2 liście laurowe- sól najlepiej gruboziarnista- pieprz w ziarnach- sos sojowy jasny
Przygotowanie:
Do garnka wlać dwa litry wody i postawić na gazie. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, a następnie włożyć do garnka z wodą i zagotować. Dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe, a także kilka ziaren pieprzu, a następnie zmniejszyć ogień.
Cebulę obrać i opalić palnikiem gazowym (może być ten od kuchenki), a następnie włożyć ją do garnka, dodać sos sojowy, natki pietruszki, zamieszać i przykryć. Gotować całość na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez półtorej godziny, a następnie pozostawić do wystygnięcia i przelać przez sitko.