Smakosze.pl Przepisy Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem
Fot. YouTube/Frische Rezepte

Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem

8 stycznia 2025

To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.

Placki z ziemniaków i brokułów

Brokuł to tanie warzywo o interesującym smaku, które pojawia się w naszych kuchniach coraz częściej. Jego roślinny, lekko pikantny aromat świetnie podbija smak sałatek albo, jak w tym wypadku, dań z ziemniaków.

Ten przepis to nietypowa wersja placków ziemniaczanych . Przygotowujemy je z ugotowanych kartofli, można więc użyć resztek. Dzięki dodatkowi zielonego warzywa mamy w daniu więcej błonnika a mniej węglowodanów. Można więc nazwać to danie odchudzoną wersją placków ziemniaczanych.

placki ziemniaczane
Fot. YouTube/Frische Rezepte
Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej

Ziemniaki, jajko i brokuły

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Autorzy polecają tam takie placki w zestawieniu z sosem tzatziki, choć gęsty jogurt czy kwaśna śmietana sprawdzą się równie dobrze.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 80 g startego sera żółtego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Cukier, sól, olej roślinny

Pieczone placki ziemniaczane

Ziemniaki ugotowane do miękkości w osolonej wodzie obieramy z mundurków i rozgniatamy w misce. Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy go we wrzątku posłodzonym i posolonym po pół łyżeczki. Po przestudzeniu siekamy.

Cebulę drobno siekamy. Razem z brokułem dodajemy ją do miski z ziemniakami. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką masę . Dodajemy starty ser i posiekany koperek i jeszcze raz mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ten smarujemy oliwą. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, układamy je na blasze i lekko spłaszczamy. Po wierzchu smarujemy oliwą.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni . Placki ziemniaczano-brokułowe pieczemy przez ok. 25 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Podajemy jako ziemniaki do obiadu lub danie z kwaśną śmietaną, lub jogurtem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekanego łososia Ewy Wachowicz i galaretkę drobiową Ani Lewandowskiej .

placki z ziemniaków i brokułów
Fot. YouTube/Frische Rezepte
Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę
Zaczęło się dziś o 6:00. Biedronka rozdaje je za darmo, wprowadzono limity
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy