Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem
To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.
Placki z ziemniaków i brokułów
Brokuł to tanie warzywo o interesującym smaku, które pojawia się w naszych kuchniach coraz częściej. Jego roślinny, lekko pikantny aromat świetnie podbija smak sałatek albo, jak w tym wypadku, dań z ziemniaków.
Ten przepis to nietypowa wersja placków ziemniaczanych . Przygotowujemy je z ugotowanych kartofli, można więc użyć resztek. Dzięki dodatkowi zielonego warzywa mamy w daniu więcej błonnika a mniej węglowodanów. Można więc nazwać to danie odchudzoną wersją placków ziemniaczanych.
Ziemniaki, jajko i brokuły
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Autorzy polecają tam takie placki w zestawieniu z sosem tzatziki, choć gęsty jogurt czy kwaśna śmietana sprawdzą się równie dobrze.
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 80 g startego sera żółtego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Cukier, sól, olej roślinny
Pieczone placki ziemniaczane
Ziemniaki ugotowane do miękkości w osolonej wodzie obieramy z mundurków i rozgniatamy w misce. Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy go we wrzątku posłodzonym i posolonym po pół łyżeczki. Po przestudzeniu siekamy.
Cebulę drobno siekamy. Razem z brokułem dodajemy ją do miski z ziemniakami. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką masę . Dodajemy starty ser i posiekany koperek i jeszcze raz mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ten smarujemy oliwą. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, układamy je na blasze i lekko spłaszczamy. Po wierzchu smarujemy oliwą.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni . Placki ziemniaczano-brokułowe pieczemy przez ok. 25 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Podajemy jako ziemniaki do obiadu lub danie z kwaśną śmietaną, lub jogurtem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekanego łososia Ewy Wachowicz i galaretkę drobiową Ani Lewandowskiej .