Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom

6 lipca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Młode ziemniaki nie tylko doskonale smakują podane do kotleta czy kurczaka. Można też na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. My dorzuciliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość nabrała przyjemnej konsystencji. W naszej letniej propozycji do grilla czy na kolację nie zabrakło też aromatycznej zieleniny. Jesteśmy przekonani, że zachwycicie się smakiem tej pysznej sałatki.

Letnia wersja sałatki ziemniaczanej

Sałatka ziemniaczana kojarzy się raczej z ciężką potrawą, przyrządzaną jesienią i zimą. My jednak postanowiliśmy odświeżyć jej smak i przygotować ją na bazie młodych ziemniaków. Dzięki połączeniu ich z młodą, chrupiącą kapustą i rzodkiewką, sałatka nabrała lekkości i przyjemnego smaku.

Możecie ją podać do mięs z grilla, a wtedy nie będzie już potrzebne pieczywo. Sałatka ta sprawdzi się też jako przekąska, można ją też zjeść na kolację.

Grzybiarzu, weź urlop. Lasy dawno nie były tak pełne grzybów

Czego potrzebujesz, by przygotować sałatkę ziemniaczaną?

Składniki:

  • 70 dag młodych ziemniaków
  • kawałek młodej kapusty
  • kilka rzodkiewek
  • 3 kiszone ogórki (mogą też być małosolne)
  • 1 czerwona cebulka
  • dymka
  • koperek
  • natka pietruszki

Sos:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej krok po kroku

1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj z dodatkiem soli, gałązki kopru i natki oraz 1-2 ząbków czosnku. Odcedź je, przestudź i pokrój w sporą kostkę.

2. Kapustę oczyść, poszatkuj. Rzodkiewki oczyść, pokrój w półplasterki. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Dymkę, natkę i koperek posiekaj. Rozdrobnione składniki dodaj do ziemniaków.

3. Teraz przygotuj sos: do miseczki przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego musztardę i zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej warzywa, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Smakoszy na młode ziemniaki z gzikiem , a także na rabarbar pod kruszonką .

https://smakosze.pl/podsmaz-posyp-i-zapiecz-rabarbar-pod-kruszonka-smakuje-jak-marzenie-rm-rm-050723


Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Kucharz pokazał, co dodaje do bobu. Większość osób nie ma pojęcia, jak ważny jest ten składnik
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy