Smakosze.pl

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie

5 Lipca 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Masz ochotę na słodkie co nieco? Jeśli masz pod ręką rabarbar, szybko zamienisz go w specjał, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Wystarczy go pokroić, chwilę podsmażyć i posypać kruszonką. Po zapieczeniu powstanie pyszny, orzeźwiający deser. Idealny na ciepłe dni.

Kwaskowy rabarbar idealny do ciast i deserów

Choć rabarbar tak naprawdę jest warzywem, stosuje się go jak owoc. A to dlatego, że wyróżnia go kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast i deserów. 

Pokrojony na kawałki rabarbar można dorzucić do ciasta ucieranego czy drożdżowego. Świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do wypieków z ciasta francuskiego. Dziś jednak polecamy szybki przepis na rabarbar pod kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie!

Ciasto na pierogi bez jajka

Nasze babcie tak robiły ciasto na pierogi. Brak tego składnika sprawiał, że było miękkie

CZYTAJ DALEJ

Przepis Smakoszy na rabarbar pod kruszonką

Składniki:

  • 750 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką krok po kroku

1. Rabarbar oczyść, jeśli ma twardą skórkę obierz go i pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cukier i lekko go skarmelizuj. Wsyp rabarbar i chwilę go przesmaż. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia. 



2. Do miski wsyp mąkę, dodaj kawałki masła, wsyp cukier. W palcach rozetrzyj składniki ciasta, tak by powstała kruszonka. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż do niej rabarbar, posyp kruszonką i cukrem wanilinowym. 



3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz całość ok. 25 minut. Rabarbar z kruszonką najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie kulki lodów waniliowych lub śmietankowych. 



W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Smakoszy. Szczególnie polecamy ten na pierogi leniwe , a także na smażony twaróg

 

@smakoszepl Sezon na rabarbar rozpoczęty! Ten deser podbije Twoje podniebienie 🥧😀 #gotowanie #jedzenie #smacznego #przepis #przepisy ♬ Little Things - Adrian Berenguer
dietetyk porównał pizze

Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal

CZYTAJ DALEJ
młode ziemniaki Strzelczyka

Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >