Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Masz ochotę na słodkie co nieco? Jeśli masz pod ręką rabarbar, szybko zamienisz go w specjał, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Wystarczy go pokroić, chwilę podsmażyć i posypać kruszonką. Po zapieczeniu powstanie pyszny, orzeźwiający deser. Idealny na ciepłe dni.
Kwaskowy rabarbar idealny do ciast i deserów
Choć rabarbar tak naprawdę jest warzywem, stosuje się go jak owoc. A to dlatego, że wyróżnia go kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast i deserów.
Pokrojony na kawałki rabarbar można dorzucić do ciasta ucieranego czy drożdżowego. Świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do wypieków z ciasta francuskiego. Dziś jednak polecamy szybki przepis na rabarbar pod kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie!
Przepis Smakoszy na rabarbar pod kruszonką
Składniki:
- 750 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką krok po kroku
1. Rabarbar oczyść, jeśli ma twardą skórkę obierz go i pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cukier i lekko go skarmelizuj. Wsyp rabarbar i chwilę go przesmaż. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.
2. Do miski wsyp mąkę, dodaj kawałki masła, wsyp cukier. W palcach rozetrzyj składniki ciasta, tak by powstała kruszonka. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż do niej rabarbar, posyp kruszonką i cukrem wanilinowym.
3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz całość ok. 25 minut. Rabarbar z kruszonką najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie kulki lodów waniliowych lub śmietankowych.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Smakoszy. Szczególnie polecamy ten na pierogi leniwe, a także na smażony twaróg.