Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
![rabarbar pod kruszonką](https://images.iberion.media/images/1920/rabarbar_pod_kruszonka_8478b1d35b.png)
Masz ochotę na słodkie co nieco? Jeśli masz pod ręką rabarbar, szybko zamienisz go w specjał, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Wystarczy go pokroić, chwilę podsmażyć i posypać kruszonką. Po zapieczeniu powstanie pyszny, orzeźwiający deser. Idealny na ciepłe dni.
Kwaskowy rabarbar idealny do ciast i deserów
Choć rabarbar tak naprawdę jest warzywem, stosuje się go jak owoc. A to dlatego, że wyróżnia go kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast i deserów.
Pokrojony na kawałki rabarbar można dorzucić do ciasta ucieranego czy drożdżowego. Świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do wypieków z ciasta francuskiego. Dziś jednak polecamy szybki przepis na rabarbar pod kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie!
Przepis Smakoszy na rabarbar pod kruszonką
Składniki:
- 750 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką krok po kroku
1. Rabarbar oczyść, jeśli ma twardą skórkę obierz go i pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cukier i lekko go skarmelizuj. Wsyp rabarbar i chwilę go przesmaż. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.
2. Do miski wsyp mąkę, dodaj kawałki masła, wsyp cukier. W palcach rozetrzyj składniki ciasta, tak by powstała kruszonka. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż do niej rabarbar, posyp kruszonką i cukrem wanilinowym.
3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz całość ok. 25 minut. Rabarbar z kruszonką najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie kulki lodów waniliowych lub śmietankowych.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Smakoszy. Szczególnie polecamy ten na pierogi leniwe, a także na smażony twaróg.
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![dietetyk porównał pizze](https://images.iberion.media/images/origin/dietetyk_porownal_pizze_288_270da2bdfb.jpg)
![młode ziemniaki Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/mlode_ziemniaki_Strzelczyka_e0d0faa03c.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![Obiad za złotówkę](https://images.iberion.media/images/origin/marchewa1_e6a210ff1f.jpg)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_e61cc17a19.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ryba z frytkami](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_f8c93e9132.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)