Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”
Fot.instagram/robertmaklowicz_official

Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”

12 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni.

Robert Makłowicz wyznacza trendy

Robert Makłowicz to nie tylko kucharz, ale też dziennikarz, podróżnik i od dłuższego już czasu youtuber. Najpierw pokazywał milionom Polaków swoje kulinarne wojaże w licznych programach telewizyjnych. A od pewnego czasu robi to samo na swoim kanale na YouTubie. To tam dzieli się z widzami nie tylko zapisami z podróży po krajach całego świata, ale też udziela im cennych wskazówek kulinarnych i zdradza swoje przepisy.

Dla wielu jego sposób gotowania i myślenia o kuchni jest wyznacznikiem, wręcz drogowskazem, za którym warto podążać. Swoją pasją zaraża wielu, o czym świadczą liczne i pochlebne komentarze, a także spora liczba widzów w każdym wieku. Można śmiało stwierdzić, że jego sława nigdy nie przeminęła, a obecnie jego postać cieszy się ogromną popularnością.

schabowy Makłowicza.jpg
Fot. Canva/Mizina
Wsyp sodę do dżemu. Żałuję, że tak późno poznałem ten ciekawy patent

Makłowicz zabrał głos

Od wielu lat Makłowicz na łamach swoich felietonów w Gazecie Wyborczej, książek oraz w programach kulinarnych wyrażał swoją opinię o tym, czego z jedzeniem nie można robić . Raz na swoim kanale wyraził opinię o pizzy hawajskiej, której on sam nie uznaje i dodanie tego słodkiego owocu, traktuje jak błąd.

Wyrażał także opinie o kulinarnych upodobaniach Polaków. Zrobił to między innymi w wywiadzie dla Faktu, w którym wskazał według niego najgorszy z błędów.

Najczęściej popełniany błąd

W wywiadzie Makłowicz zdradził, że najgorszym a zaraz najczęstszym błędem Polaków w kuchni jest brak eksperymentów oraz brak odwagi do spróbowania nowych rzeczy . Według kucharza to ogranicza smaki i nie poszerza horyzontów zdolności kulinarnych.

Schematyzm, brak wyobraźni, powtarzalność rytuałów. Gdybym miał świadomość, że do końca życia w niedzielę jadł będę rosół i schabowe, chyba bym zwariował - przyznał Robert Makłowicz.

Błąd wskazany przez dziennikarza kulinarnego, choć wydaje się banalny, jest słuszny. Przyjrzyjmy się temu, co jemy i zobaczmy, jak bardzo jest to powtarzalne. Na wielu niedzielnych stołach pojawia się przecież to samo. A wystarczy czasem zaryzykować i ugotować coś zupełnie nieznanego. Czasem nowe danie się uda, a czasem nie. Mimo wszystko właśnie w ten sposób odkrywa się nowe smaki i odkrywa nowe kulinarne umiejętności. Wsłuchaj się w krytykę Makłowicza i nie gotuj schematycznie.

rosół makłowicz.jpg
Fot. Canva/FoodieMedia
Dodaję to warzywo do mizerii zamiast cebuli. Jest 100 razy lepsza
Rodzina ciągle mówi o tym cieście. Upiekłem je na święta i zrobiło furorę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy