Marynowane udka z kurczaka pieczone według receptury Kuronia. Obiadowa klasyka
Marzą wam się pyszne udka z kurczaka? Jakub Kuroń proponuje zanurzenie delikatnych drobiowych części w aromatycznej marynacie i upieczenie ich w towarzystwie ziemniaków. Uzyskane danie jest pełne smaku, lekkie i tak soczyste, że aż chce się zjeść więcej.
Smaczne udka z kurczaka skuszą amatorów dań z drobiu. Jakub Kuroń proponuje upieczenie ich w wyrazistej marynacie. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, kucharz przyrządza wraz z nimi ziemniaczki. Zaproponowana kompozycja jest sycąca i zniewala smakiem. Skusicie się?
Przepis na wyborne udka z kurczaka według Jakuba Kuronia
Składniki:
-
750 g udek z kurczaka
-
1 płaska łyżka musztardy delikatesowej lub miodowej
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
1,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
-
3/4 łyżeczki kurkumy
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
3-4 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatkowo przygotujcie:
-
około pół kilograma ziemniaków
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Jak zrobić pyszne udka z kurczaka? Patent Jakuba Kuronia wprawi w zachwyt waszą rodzinę
Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami w proszku i musztardą. Kurczaka umieszczamy w większej misce. Starannie nacieramy go przygotowaną marynatą, po czym przykrywamy naczynie i umieszczamy je w lodówce.
Po 2-3 godzinach ocieplamy mięso i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi w łódeczki ziemniakami, uprzednio połączonymi z papryką i oliwą.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy całość przez 45-50 minut. Podajemy z lekką surówką np. z cukinii, marchewki i jabłka . Smacznego.
Po inne przepisy na dania z kurczaka zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na smakowite siekane kotlety z kurzej piersi. Być może do gustu przypadnie wam też prosta receptura na soczysty filet z patelni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
-
J ak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: kuron.com