Smakosze.pl Przepisy Marynowane udka z kurczaka pieczone według receptury Kuronia. Obiadowa klasyka
canva/Ravsky

Marynowane udka z kurczaka pieczone według receptury Kuronia. Obiadowa klasyka

28 sierpnia 2022

Marzą wam się pyszne udka z kurczaka? Jakub Kuroń proponuje zanurzenie delikatnych drobiowych części w aromatycznej marynacie i upieczenie ich w towarzystwie ziemniaków. Uzyskane danie jest pełne smaku, lekkie i tak soczyste, że aż chce się zjeść więcej.

Smaczne udka z kurczaka skuszą amatorów dań z drobiu. Jakub Kuroń proponuje upieczenie ich w wyrazistej marynacie. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, kucharz przyrządza wraz z nimi ziemniaczki. Zaproponowana kompozycja jest sycąca i zniewala smakiem. Skusicie się?

Przepis na wyborne udka z kurczaka według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 750 g udek z kurczaka

  • 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej lub miodowej

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

  • 3/4 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 3-4 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatkowo przygotujcie:

  • około pół kilograma ziemniaków

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Jak zrobić pyszne udka z kurczaka? Patent Jakuba Kuronia wprawi w zachwyt waszą rodzinę

Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami w proszku i musztardą. Kurczaka umieszczamy w większej misce. Starannie nacieramy go przygotowaną marynatą, po czym przykrywamy naczynie i umieszczamy je w lodówce.

Po 2-3 godzinach ocieplamy mięso i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi w łódeczki ziemniakami, uprzednio połączonymi z papryką i oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy całość przez 45-50 minut. Podajemy z lekką surówką np. z cukinii, marchewki i jabłka . Smacznego.

Po inne przepisy na dania z kurczaka zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na smakowite siekane kotlety z kurzej piersi. Być może do gustu przypadnie wam też prosta receptura na soczysty filet z patelni .

Udka z kurczaka według Jakuba Kuronia są znakomite
canva/Ravsky

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy