Smakosze.pl
Surówka z cukinii

Canva / DebbiSmirnoff

Obłędna surówka z cukinii, jabłka i marchewki

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Września 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Tym razem sięgniemy po specjał, w którym u boku cukinii zagości jabłko oraz marchewka. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Surówka jest jednym z tych dodatków, których nie powinno zabraknąć na obiadowym talerzu. Warzywny smakołyk z łatwością przygotujemy w domowym zaciszu. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują surówkę w tej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna surówka z tartej cukinii

Nie da się ukryć, że dla licznego grona smakoszy surówka jest jedną z obowiązkowych pozycji podczas obiadu. Nie bez powodu istnieje tak wiele przepisów na warzywny dodatek. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na surówkę z selera.

Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą surówkę na bazie cukinii. Razem z nią w specjale zagości marchewka i jabłko. Mało kto spodziewałby się, że surówka może być tak pyszna. W co musimy się zaopatrzyć?

  • cukinia

  • marchew

  • jabłko

  • 15 ml soku z cytryny

  • 45 ml majonezu

  • 2 g cukru

  • sól

  • pieprz

Ciasto drożdżowe wyjdzie fantastycznie

Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ

Zaskakująco prosty przepis na fantastyczną surówkę

Na początku cukinię starannie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z marchewką. Jednak najpierw musimy ją obrać. Jabłko kroimy na mniejsze kawałki.

Owoc pozbawiamy gniazd nasiennych i również rozdrabniamy na tarce. Składniki umieszczamy w misce. Polewamy je sokiem z cytryny. Całość wzbogacamy o cukier i majonez. Wszystko starannie mieszamy.

Nasza surówka jest już praktycznie gotowa. Wystarczy, że doprawimy ją sola i pieprzem wedle uznania. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z marchewki i jabłka.

Surówka z cukinią

Surówka z cukinią

Canva / caratt

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Księga smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >
schab z morelami

Przepisy

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Czytaj więcej >
ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >