Smakosze.pl Przepisy Mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem
canva/arfo

Mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem

19 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gdy najdzie cię ochota na kanapkę ze smalcem, zamiast kupować produkt o nieznanym smaku i pochodzeniu, przygotuj własnoręcznie smalczyk. Dziś polecamy przepis na mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem. Wystarczy dodać go 3 łyżki, a smarowidło wyjdzie bardzo apetyczne.

Podstawą smacznego smalcu jest słonina. Kupując ją, zwróć więc uwagę, by była świeża. Smalec możesz też zrobić z podgardla, wtedy pozostaną w nim mięsne skwarki. Istotne są też dodatki takie jak cebula, jabłko, czosnek, które nadają smalczykowi smaku. My wzbogacimy go dodatkowo mlekiem, dzięki czemu smalec będzie śnieżno biały i apetyczny.

Dla smaku i jakości smalcu istotna jest też temperatura smażenia. Płomień pod garnkiem, w którym topimy tłuszcz, powinien być niezbyt wysoki, tak by smalec nie przyrumienił się.

Mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • 50 dag słoniny

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mleka

  • majeranek

  • sól

Przygotowanie smalcu

Słoninę oczyść, pokrój w małą kostkę, umieść w rondlu lub garnku z grubym dnem. Podgrzewaj ją, co jakiś czas mieszając, aż wytopi się z niej tłuszcz.

Boczek pokrój w kostkę, dodaj do smalcu i dalej podgrzewaj, aż i z boczku wytopi się tłuszcz. Jeśli chcesz otrzymać smalec bez skwarek, możesz je wyjąć teraz łyżką cedzakową.

Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę. Cebulę i jabłko dodaj do smalcu, zamieszaj, chwilę podgrzewaj.

Na końcu dodaj do smalcu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także mleko, majeranek i sól. Całość wymieszaj, rozlej do słoiczków, wystudź.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na niezwykły smalec . Dowiesz się też, jak przygotować smalec z fasoli .

smalec
smalec

Źródło zdjęcia: canva/banedeki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojekucharzenie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy