Smakosze.pl Przepisy Moja babcia gotowała na tym najlepsze zupy. Dziś nie ma tego w żadnym sklepie
Fot. Canva /hipocrat

Moja babcia gotowała na tym najlepsze zupy. Dziś nie ma tego w żadnym sklepie

15 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciesząca się przed latami zupa ogonowa, znów ma szansę stać się ulubioną zupą Polaków. Koniecznie poznaj przepis i przygotuj według niego doskonałe danie obiadowe. Rodzina doceni nie tylko unikalny smak, ale i sytość, jaką ta zupa dostarcza. Przygotowanie jest nieskomplikowane, więc na pewno uda się za pierwszym razem.

Zapomniana zupa sprzed lat

Zupy to jedne z ważniejszych dań w naszej tradycyjnej kuchni. Uwielbiamy płynną formę dania, bo dostarcza nam wiele sytości, a w dodatku ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Przed latami dużą popularnością cieszyła się zupa ogonowa. Mało kto o niej pamięta, a szkoda.

Jest ona ciekawa pod względem smaku i może być ciekawą alternatywą dla innych zup. Przepis oraz potrzebne składniki poznasz w dalszej części artykułu.

ogony.jpg
Fot. Canva/ErikaMitchell
Nastolatki płacą za nie krocie, a Bosacka robi za grosze. Ten patent to hit

Zupa na ogonach

Zupa ogonowa przygotowywana jest na ogonach wieprzowych. Choć dzisiaj składnik ten nie jest zbyt popularny i nie łatwo go kupić. Dlatego wybierz się do dobrego sklepu mięsnego, a na pewno zakupisz takie mięso bez problemu. Oprócz niego potrzebne są także inne składniki. Umieściliśmy je na liście poniżej, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź ja dokładnie. Pamiętaj, aby żadnych nie pomijać, a zupa wyjdzie doskonała.

Składniki:

  • 2 ogony wieprzowe
  • 2 l wody
  • 150 g suszonych grzybów
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 ziarna ziele angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Zupa ogonowa - przepis

Gotowanie zupy zacznij od namoczenia ogonów w misce z zimną wodą. Grzyby przełóż do miski i również zalej je wodą. Po godzinie mięso przełóż do garnka i zalej je wodą. Doprowadź do zagotowania.

Marchew oraz pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki. Seler oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pora dokładnie umyj, a następnie posiekaj na drobne plasterki. Wszystkie warzywa umieść w garnku.

Grzyby wraz z wodą z moczenia dodaj do zupy. Wsyp także pieprz, sól, mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj, do momentu zmięknięcia mięsa. Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę i wsyp do zupy. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj sok pomidorowy. Gdy zupa zacznie wrzeć, wyłącz kuchenkę. Wywar zabiel śmietaną, wymieszaj i gotowe.

Sprawdź także przepis na zaskakujące naleśniki oraz wypróbuj przepis na sałatkę .

marchew.jpg
Fot. Canva/AlexKosev
Ten przepis na gulasz mam od kucharki weselnej. Goście zawsze błagają ją o przepis
Gigant branży mięsnej ogłasza upadłość. Firma robiła kiełbasy przez 209 lat
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy