Moja babcia robiła najlepszą zupę gulaszową. Cały sekret tkwi w mięsie, mało kto go używa
Twoja zupa gulaszowa może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że dodasz pewien rodzaj mięsa, a już zawsze będzie miała doskonały smak. Z pewnością docenią go wszyscy smakosze, uwielbiający tę zupę. Przygotuj ją według przepisu babci, a na pewno się uda.
Najlepsza zupa gulaszowa
Czy coś tak smacznego, jak zupa gulaszowa może być jeszcze lepsze? Oczywiście, że tak wystarczy dodać jeden rodzaj mięsa . A przynajmniej tak robiła moja babcia i w jej wykonaniu danie zawsze cieszyło się dużym powodzeniem. Nie ma nikogo, kto nie zakochałby się w tym smaku.
Kiedyś poprosiłem babcię, aby pokazała mi swój sposób na gulaszową. Zgodziła się, a ja chętnie podzielę się nim razem z tobą w dalszej części artykułu. Przepis babci jest genialny i co najważniejsze tę zupę gotuje się bardzo łatwo. Przygotuj się na to, że podczas obiadu domownicy poproszą o dokładkę.
Tego mięsa nie może zabraknąć
Mięsem, o którym wspominałem na początku, jest wątróbka. Nie może jej zabraknąć, bo odpowiednio przygotowana sprawi, że zupa gulaszowa będzie smakowała wybornie. Oczywiście potrzeba również innych niezbędnych składników. Wszystkie, wraz z dokładnymi gramaturami zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, a ja zdradzę ci przepis babci.
Składniki:
- 200 g wątróbki
- 300 g serc drobiowych
- 300 g żołądków
- 2 l wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 2 słodkie papryki
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml oleju
- 20 g mielonej słodkiej papryki
- 10 g papryki chilli
- sól
Przepis babci na zupę gulaszową
Do głębokiego garnka wlej odrobinę oleju. Wsyp do niego posiekaną w kostkę cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Przypraw solą i wymieszaj. Smaż składniki do miękkości. Papryki umyj, a następnie pokrój w cienkie i krótkie paski.
Podsmażaj do momentu zmięknięcia papryki, cały czas mieszając. Dodaj umyte żołądki i serca. Smaż je do momentu, aż zmienią kolor. Dopiero wtedy zmień kolor i wsyp mieloną słodką oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie wymieszaj.
Kiedy poczujesz charakterystyczny aromat papryki, wlej wodę. Posól i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj je do miękkości. Kiedy zmiękną, dodaj wątróbkę oraz obrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i gotowe. Sprawdź przepis na ciasto z jabłkami oraz poznaj przepis na ciasto z truskawek i rabarbaru .