Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robiła najlepsze knedle ze śliwkami. Zawsze pamiętała o 1 dodatku do ciasta, mało kto go używa
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Moja babcia robiła najlepsze knedle ze śliwkami. Zawsze pamiętała o 1 dodatku do ciasta, mało kto go używa

6 października 2023

Knedle ze śliwkami to prawdziwy jesienny rarytas. Przygotowuję je na obiad i korzystam z receptury mojej babci na to pyszne danie. Dodaję do knedli pewien słodki składnik, który lubią szczególnie dzieci. Wszystkim z całego sera polecam ten przepis.

Knedle ze śliwkami, czyli smak jesieni

Przyszła jesień, a wraz z nią czas na robienie pysznych knedli ze śliwkami. Te sezonowe owoce właśnie teraz smakują najlepiej. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Jedzenie śliwek znakomicie wpływa na nasz układ trawienny i podnosi odporność.

Jesienią przyrządzam najlepsze knedle ze śliwkami. Przepis na to doskonałe danie przekazała mi moja babcia. Była ona prawdziwą mistrzynią w przyrządzaniu tej potrawy. Dodawała do nich budyń i teraz ja również tak robię . Knedle wychodzą bajecznie pyszne i każdemu smakują.

knedle ze śliwkami
Canva/dejan Jekic
Odkąd zrobiłam tak golonkę, mąż prosi mnie o nią co tydzień. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste

Jak zrobić knedle ze śliwkami i budyniem?

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 800 g śliwek
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 3 budynie
  • sól
  • cynamon
  • 100 g masła
  • bułka tarta cukier

Do ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy budynie i wyrabiamy masę ziemniaczaną . Następnie na nieduży krążek ciasta kładziemy śliwkę i obtaczamy ją w cieście. W ten sam sposób robimy knedle z reszty ciasta.

Knedle wrzucamy do osolonej wody i gotujemy od wypłynięcia 5 minut. Możemy podawać je z bułką tartą i cukrem. To doskonała propozycja na jesienny obiad. Takie danie będzie smakowało każdemu domownikowi.

Knedle ze śliwkami, czyli pyszny obiad

Knedle ze śliwkami z dodatkiem budyniu są pyszną propozycją na jesienny posiłek. Dzięki budyniowi ciasto jest niezwykle delikatne i smaczne . Tak przyrządzone knedle rozpływają się w ustach. To danie przygotujecie w prosty sposób i nie zajmie ono wam dużo czasu.

W moim domu te knedle często goszczą na stole. Rodzina zajada się nimi i zawsze prosi o dokładkę. Receptura babci sprawia, że knedle ze śliwkami wychodzą delikatne i wyjątkowo smaczne. Pisaliśmy, jak zrobić knedle z przepis Magdy Gessler. Polecaliśmy przepis na knedle bez ziemniaków.

knedle ze śliwkami
Canva/arfo

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Ostatnio zrobiłam kapuśniak zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem jest jeszcze lepszy i bardziej sycący
W życiu nie jadłam tak pysznych brokułów. Przy tej zapiekance wszystkie inne mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy