Już wiadomo, czym Gessler posypuje knedle ze śliwkami. Są przez to jeszcze smaczniejsze
Knedle ze śliwkami mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że — podobnie jak Magda Gessler — nie pominiecie oprószenia ich aromatyczną przyprawą. Dodatek znakomicie podkreśla smak owoców.
Pyszne knedle ze śliwkami Magdy Gessler
Ziemniaczane kluski wypełnione słodkim jesiennym owocem wcale nie muszą być podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Posypanie knedli cynamonem jest znacznie lepszym pomysłem. Przyprawa sprawia, że śliwki są nad wyraz aromatyczne. Trzeba spróbować.
Składniki:
- 500 g śliwek, najlepiej węgierek
- 700 g mączystych ziemniaków
- 240 g mąki pszennej
- 2 duże jaja
- szczypta soli
- cynamon oraz cukier puder do posypania
Proste składniki i nieskomplikowane wykonanie są ogromną zaletą knedli ze śliwkami. W dalszej części artykułu znajdziecie wskazówki dotyczące ich przygotowania. Jeszcze nie raz wrócicie do przepisu.
Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Ten obiad jadam co piątekJak zrobić knedle ze śliwkami? Magda Gessler ujawniła przepis
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Miękkie warzywo przeciskamy przez praskę zanim wystygnie. Przenosimy je na stolnicę i formujemy dołek, do którego wsypujemy mąkę pszenną oraz sól.
Wbijamy tam też jaja. Wyrabiamy ciasto na knedle. Gdy już uzyskamy gładką masę, formujemy z niej wałek i tniemy go na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszczamy na niezbyt cienki placek.
Do środka wkładamy pozbawioną pestek śliwkę i zlepiamy ciasto tak, aby owocu nie było widać. Knedle ze śliwką gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Wyjmujemy po mniej więcej 3 minutach od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przenosimy na talerz.
Jak podać knedle ze śliwkami?
Jesienny rarytas wzorem Magd Gessler oprószamy odrobiną cynamonu oraz cukru pudru. W tej odsłonie smakuje fantastycznie i na głowę bije specjał z dodatkiem podsmażanej bułki tartej. Jest też znacznie lżejszy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śliwki. Sprawdźcie jak zrobić z nich pyszne powidła bez mieszania. Być może skuszą was również pyszne owoce pod kruszonką — prostszego deseru dawno nie jedliście.
Źródło: haps