Smakosze.pl Porady Moja babcia wkładała koper do szuflady. Po latach poznałem zadziwiający powód
Fot. Canva/Jupiterimages, klozik

Moja babcia wkładała koper do szuflady. Po latach poznałem zadziwiający powód

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koper to nie tylko dodatek do ogórków. Ma także inne kuchenne zastosowanie. Z nim problem z insektami rozwiążesz bez problemu. Dowiedz się, na czym polega ten skuteczny sposób i zastosuj go w swojej kuchni.

Koper nie tylko słoików

Niezbędnym dodatkiem wielu dań jest koper. Nie każdy jednak wie, że można użyć go także do czegoś innego niż do kiszenia ogórków . Jego zapach ma cudowne zastosowanie, dzięki któremu pozbędziesz się powszechnego problemu, z którym mierzy się niejedna kucharka.

Z dalszej części artykułu dowiesz się dokładnie, o co chodzi i poznasz niezwykłe zastosowanie kopru. Kiedy poznasz sposób, będziesz stosować go bardzo często.

koper 2.jpg
Fot. Canva/igorartmd
Jesz gofry na ulicy? To niekulturalne. Ekspertka dopuszcza taką możliwość jedynie pod 1 warunkiem

Koper idealny na insekty

Włożenie kopru do szuflady szafki kuchennej sprawi, że pozbędziesz się moli spożywczych. Te insekty atakują szczególnie suche i sypkie produkty. Problem jest popularny i trudny do rozwiązania. Bardzo często przeznaczone do tego produkty chemiczne okazują się nieskuteczne. Na szczęście istnieje sposób oparty na naturalnym produkcie, jakim jest koper. Wystarczy umieścić go w szafce kuchennej, a charakterystyczny zapach rośliny odstraszy szkodniki.

Nie tylko koper

Insektów z kuchni i szafek pozbędziesz się także za pomocą innych naturalnych produktów, które stosuje się do przyprawiania dań. Jeżeli nie odpowiada ci zapach kopru, zastąp go liśćmi laurowymi, lawendą, skórką pomarańczy lub szklanką z octem. Pamiętaj, że zanim umieścisz, któryś z produktów w szafce lub szufladzie należy ją opróżnić i dokładnie wyczyścić . Tylko wtedy koper lub inny produkt będzie miał zastosowanie i okaże się skuteczny. Sprawdź, jaki sezonowy owoc jest najzdrowszy oraz poznaj sposób Strzelczyka na młode ziemniaki .

liście laurowe.jpg
Fot. Canva/stuartbur
Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni
Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy