Smakosze.pl Przepisy Moja mama latem tylko tak robi ogórkową. Smak zupy zachwyca dzięki uwielbianemu składnikowi
Materiał YouTube z kanału Posmakuj Polski

Moja mama latem tylko tak robi ogórkową. Smak zupy zachwyca dzięki uwielbianemu składnikowi

16 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Całe rok czekam na lato i smaki, które się z nim kojarzą. Moim ulubionym jest zupa ogórkowa, którą przygotowuje mama. Za sprawą prostej zmiany w przepisie, potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. Na jednym talerzu dania aż trudno poprzestać.

Zupa ogórkowa z tym składnikiem nabiera niezwykłego smaku

Klasyczny przepis na zupę ogórkową zna chyba każdy. Wiele gospodyń domowych wprowadza do niego własne pomysły i składniki. Tej jednak, którą gotuje moja mama żadna inna nie jest w stanie dorównać. Jej tajemnica tkwi w użyciu ogórków małosolnych zamiast kiszonych.

Ogórki małosolne to prawdziwy symbol lata. Czemu wobec tego nie przyrządzić z nich uwielbianej przez Polaków zupy? Ta wersja jest delikatniejsza w smaku oraz znacznie lżejsza, niż tradycyjny odpowiednik. Wypróbuj tę recepturę raz, a będziesz do niej wracać ciągle.

ogórki małosolne.jpg
Canva / olegganko
Co wieczór piję ten napar, a waga leci w dół. Robię go z 1 składnika, w efekty aż trudno uwierzyć

Przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 500 g ogórków małosolnych + zalewa
  • 5 ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1-2 łyżki masła

Moja mama tak przygotowuje swoją słynną zupę ogórkową

Zacznij od wywaru na zupę ogórkową . Żeberka umyj, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez ok. 2 godziny . Z powierzchni usuń szumowiny .

W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę ogórkową . Ogórki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora drobno posiekaj .

Na patelni rozgrzej masło . Wrzuć na nie cebulę. Podsmażaj, a następnie dodaj warzywa korzeniowe oraz pora . Na sam koniec na patelnię dołóż też ogórki małosolne .

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki . Dorzuć je do wywaru na zupę ogórkową. Gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie . Wtedy do garnka dodaj zawartość patelni.

Wszystkie składniki zupy ogórkowej trzymaj na kuchence przez ok. 10 minut . Na koniec gotowania dopraw potrawę solą i pieprzem . Zdejmij zupę ogórkową z ognia, dodaj do niej posiekany drobno koperek . Przed podaniem możesz ją także zabielić śmietaną . Takie błyskawiczne małosolne nadadzą się na zupę w sam raz . Ten dodatek do zupy ogórkowej zapewnia jej obłędny smak .

zupa ogórkowa z małosolnych ogórków.jpg
Canva / dziewul
Ta polska zupa to prawdziwy skarb. Dzięki niej zbiłam cukier i schudłam 4 kg. Mogłabym ją jeść codziennie
Najsłynniejszy kucharz pokazał jak kroić cebulę. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz tego inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy