Moja mama latem tylko tak robi ogórkową. Smak zupy zachwyca dzięki uwielbianemu składnikowi
Całe rok czekam na lato i smaki, które się z nim kojarzą. Moim ulubionym jest zupa ogórkowa, którą przygotowuje mama. Za sprawą prostej zmiany w przepisie, potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. Na jednym talerzu dania aż trudno poprzestać.
Zupa ogórkowa z tym składnikiem nabiera niezwykłego smaku
Klasyczny przepis na zupę ogórkową zna chyba każdy. Wiele gospodyń domowych wprowadza do niego własne pomysły i składniki. Tej jednak, którą gotuje moja mama żadna inna nie jest w stanie dorównać. Jej tajemnica tkwi w użyciu ogórków małosolnych zamiast kiszonych.
Ogórki małosolne to prawdziwy symbol lata. Czemu wobec tego nie przyrządzić z nich uwielbianej przez Polaków zupy? Ta wersja jest delikatniejsza w smaku oraz znacznie lżejsza, niż tradycyjny odpowiednik. Wypróbuj tę recepturę raz, a będziesz do niej wracać ciągle.
Przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 500 g ogórków małosolnych + zalewa
- 5 ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 duży pęczek koperku
- 1-2 łyżki masła
Moja mama tak przygotowuje swoją słynną zupę ogórkową
Zacznij od wywaru na zupę ogórkową . Żeberka umyj, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez ok. 2 godziny . Z powierzchni usuń szumowiny .
W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę ogórkową . Ogórki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora drobno posiekaj .
Na patelni rozgrzej masło . Wrzuć na nie cebulę. Podsmażaj, a następnie dodaj warzywa korzeniowe oraz pora . Na sam koniec na patelnię dołóż też ogórki małosolne .
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki . Dorzuć je do wywaru na zupę ogórkową. Gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie . Wtedy do garnka dodaj zawartość patelni.
Wszystkie składniki zupy ogórkowej trzymaj na kuchence przez ok. 10 minut . Na koniec gotowania dopraw potrawę solą i pieprzem . Zdejmij zupę ogórkową z ognia, dodaj do niej posiekany drobno koperek . Przed podaniem możesz ją także zabielić śmietaną . Takie błyskawiczne małosolne nadadzą się na zupę w sam raz . Ten dodatek do zupy ogórkowej zapewnia jej obłędny smak .