Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają
Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.
Rosół w niecodziennym wydaniu
Rosół można zrobić na różnych mięsach. Tym razem warto sięgnąć po bardziej niecodzienny produkt. Wśród licznych mięs, które nie cieszą się dostateczną popularnością, są serca. Nie można w pełni nazwać ich podrobami , serce to w końcu mięsień. Zaliczają się jednak do tzw. piątej ćwiartki.
Piąta ćwiartka to bardzo specyficzna grupa produktów. Jej nazwa sugeruje, że grupuje składniki niższej jakości. A jednak odpowiednio potraktowane, zmieniają się one w przysmaki , z którymi polędwice i schaby nie zawsze mogą się równać.
Rosół z drobiowych serc
Dlatego warto zwrócić uwagę na drobiowe serca jako bazę rosołową – wysokiej jakości, ale w niskiej cenie. Mogą być oczywiście częścią bogatszej mieszanki rosołowych mięs , ale tu przedstawiamy przepis na rosół oparty wyłącznie na niej.
Składniki
- ½ kg serc kurczęcych
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- Kawałek selera
- Biała część małego pora
- Mała cebula
- Mały pęczek natki pietruszki
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- Sól, pieprz
Mięso z piątej ćwiartki na rosół
Serduszka drobiowe dokładnie płuczemy. Oczyszczanie ich polega na odkrojeniu górnej części, z której wystają żyłki. Marchewki i pietruszki kroimy na mniejsze odcinki, a każdy przekrawamy wzdłuż na połówki. Warzywa i mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą .
Do garnka dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i 7-8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnej mocy palnika przez ok. godzinę . Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez zawijania i mizerię z często pomijanym, fantastycznym dodatkiem .