Smakosze.pl Przepisy Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają
fot. Canva

Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają

7 kwietnia 2024

Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.

Rosół w niecodziennym wydaniu

Rosół można zrobić na różnych mięsach. Tym razem warto sięgnąć po bardziej niecodzienny produkt. Wśród licznych mięs, które nie cieszą się dostateczną popularnością, są serca. Nie można w pełni nazwać ich podrobami , serce to w końcu mięsień. Zaliczają się jednak do tzw. piątej ćwiartki.

Piąta ćwiartka to bardzo specyficzna grupa produktów. Jej nazwa sugeruje, że grupuje składniki niższej jakości. A jednak odpowiednio potraktowane, zmieniają się one w przysmaki , z którymi polędwice i schaby nie zawsze mogą się równać.

rosół z podrobami
fot. Canva
To mój ulubiony patent na mizerię. Z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, mało kto o nim pamięta

Rosół z drobiowych serc

Dlatego warto zwrócić uwagę na drobiowe serca jako bazę rosołową – wysokiej jakości, ale w niskiej cenie. Mogą być oczywiście częścią bogatszej mieszanki rosołowych mięs , ale tu przedstawiamy przepis na rosół oparty wyłącznie na niej.

Składniki

  • ½ kg serc kurczęcych
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • Kawałek selera
  • Biała część małego pora
  • Mała cebula
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • Sól, pieprz

Mięso z piątej ćwiartki na rosół

Serduszka drobiowe dokładnie płuczemy. Oczyszczanie ich polega na odkrojeniu górnej części, z której wystają żyłki. Marchewki i pietruszki kroimy na mniejsze odcinki, a każdy przekrawamy wzdłuż na połówki. Warzywa i mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą .

Do garnka dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i 7-8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnej mocy palnika przez ok. godzinę . Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez zawijania i mizerię z często pomijanym, fantastycznym dodatkiem .

serca drobiowe
fot. Canva
Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy