Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek
Pasty kanapkowe są szybkim w przygotowaniu i niezwykle wygodnym dodatkiem do chleba czy bułeczek. Dzięki nim w kilka chwil przygotujecie sycące śniadanie czy smaczną kolację. Połączcie serek z tuńczykiem i jajkami, a gwarantujemy, że zjecie więcej kanapek niż zazwyczaj.
Zdradzaliśmy wam ostatnio pyszną recepturę na smarowidło z serka i suszonych pomidorów . Na naszej stronie znajdziecie także recepturę na smaczny smalczyk wegetariański . Tym razem proponujemy smaczne połączenie białego serka, jajek i tuńczyka. Ta klasyczna pasta, którą wielu smakoszy darzy sentymentem, posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Przepis na smaczną pastę kanapkową z tuńczykiem
Składniki:
-
5 jaj
-
2 łyżki domowego majonezu
-
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
-
150 g kremowego sera białego
-
2 łyżeczki delikatnej musztardy
-
pęczek szczypiorku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie rozdrabniamy je widelcem w głębokim talerzu. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Dodajemy go do jaj wraz z majonezem, odcedzonym z zalewy tuńczykiem, musztardą i serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Wskazówki:
-
Do kompozycji będzie pasowała kukurydza z puszki. Jeśli macie ochotę na słodki akcent, dodajcie małą porcję tego rarytasu.
-
Jeśli chcecie, by pasta była lżejsza, zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym. Sprawdzi się także jogurt grecki. Pamietajcie tylko, by ostrożnie dozować sól, jeśli się na niego zdecydujecie.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile