Najważniejsza zasada podczas smażenia jajek sadzonych. Tylko tak zetną się równomiernie
Świeżo o poranku nawet najprostsze czynności mogą sprawiać dużo kłopotów - nie inaczej jest w przypadku smażenia jajek sadzonych. Jeśli chcesz mieć pewność, że za każdym razem wyjdą idealnie, warto zastosować się do jednej zasady. Mowa o wyjęciu jajek na 30 minut przed smażeniem z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową, co pozwoli na równomierne ścinanie się białka. Niżej zdradzamy więcej porad na idealne sadzone.
Jajka sadzone są zaraz obok jajek na twardo i jajecznicy najczęstszym sposobem ich przygotowania i podania. Ciężko oprzeć się w końcu rozpływającemu na talerzu żółtku i chrupiącemu białku.
Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie ich jest proste, łatwo popełnić banalny błąd, który wyklucza uzyskanie idealnego efektu. Dzisiaj pokażemy Wam więc sposoby, na najlepsze jajka sadzone.
Jak smażyć jajka sadzone?
Rozlewające się żółtko, które można zebrać świeżą kromką chleba, daje ogromną przyjemność - szczególnie w połączeniu z chrupiącym, acz nieprzegotowanym białkiem. Aby cieszyć się takimi jajkami, trzeba pamiętać o najważniejszej zasadzie.
Równomiernie usmażone jajka i ścięte białko zależy w znacznym stopniu od początkowej temperatury jajek. Jeśli wbije się je na patelnie świeżo po wyjęciu z lodówki, nie zrobią się dobrze.
Ich niska temperatura spowoduje nagły spadek energii termicznej na patelni i białko nie będzie miało szansy na odpowiednie ścięcie. Dlatego, zanim zabierzesz się za smażenie, odstaw jajka na 30 minut na blacie w kuchni.
Idealne jajko sadzone
Na kanale YouTube Fine Dining Lovers zamieszczono film na temat trików podczas smażenia jajek sadzonych. Jedną z ich największych porad jest przygotowanie jaj na oliwie z pierwszego tłoczenia, na średnim i stałym ogniu.
Palnik o stałej mocy pozwala uzyskać kremową konsystencję żółtka, a przy okazji zachować mnóstwo chrupkości białka. Dodatek oliwy nadaje całości pysznego i lekko owocowego aromatu, którym pysznie można zacząć każdy dzień.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.
Źródło zdjęcia: canva/naito8, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: oddaszfartucha; gotowanie.onet