Smakosze.pl

canva/Olivia , Getty Images Signature

Najważniejsza zasada podczas smażenia jajek sadzonych. Tylko tak zetną się równomiernie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Świeżo o poranku nawet najprostsze czynności mogą sprawiać dużo kłopotów - nie inaczej jest w przypadku smażenia jajek sadzonych. Jeśli chcesz mieć pewność, że za każdym razem wyjdą idealnie, warto zastosować się do jednej zasady. Mowa o wyjęciu jajek na 30 minut przed smażeniem z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową, co pozwoli na równomierne ścinanie się białka. Niżej zdradzamy więcej porad na idealne sadzone.

Jajka sadzone są zaraz obok jajek na twardo i jajecznicy najczęstszym sposobem ich przygotowania i podania. Ciężko oprzeć się w końcu rozpływającemu na talerzu żółtku i chrupiącemu białku.

Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie ich jest proste, łatwo popełnić banalny błąd, który wyklucza uzyskanie idealnego efektu. Dzisiaj pokażemy Wam więc sposoby, na najlepsze jajka sadzone.

Jak smażyć jajka sadzone?

Rozlewające się żółtko, które można zebrać świeżą kromką chleba, daje ogromną przyjemność - szczególnie w połączeniu z chrupiącym, acz nieprzegotowanym białkiem. Aby cieszyć się takimi jajkami, trzeba pamiętać o najważniejszej zasadzie.

Równomiernie usmażone jajka i ścięte białko zależy w znacznym stopniu od początkowej temperatury jajek. Jeśli wbije się je na patelnie świeżo po wyjęciu z lodówki, nie zrobią się dobrze.

Ich niska temperatura spowoduje nagły spadek energii termicznej na patelni i białko nie będzie miało szansy na odpowiednie ścięcie. Dlatego, zanim zabierzesz się za smażenie, odstaw jajka na 30 minut na blacie w kuchni.

Idealne jajko sadzone

Na kanale YouTube Fine Dining Lovers zamieszczono film na temat trików podczas smażenia jajek sadzonych. Jedną z ich największych porad jest przygotowanie jaj na oliwie z pierwszego tłoczenia, na średnim i stałym ogniu.

Palnik o stałej mocy pozwala uzyskać kremową konsystencję żółtka, a przy okazji zachować mnóstwo chrupkości białka. Dodatek oliwy nadaje całości pysznego i lekko owocowego aromatu, którym pysznie można zacząć każdy dzień.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst  wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

jajko sadzone

Źródło zdjęcia: canva/naito8, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: oddaszfartucha; gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >