Smakosze.pl Przepisy Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. Facebook/ Smaczny

Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

30 czerwca 2024

Polskę zalała fala upałów. Co jeść w taką pogodę? Najlepszy obiad w upalny dzień zrobisz z cebuli i jeszcze kilku składników. Wyjdzie danie, które zadziwi każdego smakosza.

Jaki obiad na upalny dzień?

Gdy z nieba leje się żar, to nikt nie ma ochoty na długie gotowanie . Chcemy zjeść coś smacznego, co nie wymaga zbyt wiele pracy w kuchni. Co podać na obiad w upalny dzień? Wystarczy wziąć obraną cebulę , naciąć ją, a potem wrzucić to wrzącej wody .

W jej warstwy trzeba zawinąć nadzienie z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Do tego sos i znakomity obiad wkrótce będzie gotowy . Podobny przepis znajdziesz na Facebooku Smaczny. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

przekąska z cebuli
Fot. Facebook/ Smaczny
Częstowali przypadkowe osoby jagodziankami od Gessler. Opinie na temat wypieku były jednogłośne

Jak zrobić cebule z mięsnym nadzieniem?

Składniki:

  • 8 cebula
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Składniki na nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • 1 łyżka miodu
  • natka pietruszki

Składniki na sos:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 60 g startego parmezanu

Przygotowanie obiadu zacznij od nacięcia każdej cebuli do połowy. Włóż warzywa do wrzącej wody i gotuj 10 minut . Następnie wyjmij cebule łyżką cedzakową i z cebul zdejmij warstwy. Teraz zajmij się robieniem nadzienia. Posiekaj cebulę, natkę pietruszki i przełóż do miski.

Dodaj mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nadzienie zawijaj w warstwy cebuli . Zawiniątka układaj w garnku, zalej je wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, solą i olejem . Gotuj 40 minut pod przykryciem.

Danie, które zachwyci każdego smakosza

Teraz do garnka włóż masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Gdy składniki się zagotują, wlej śmietankę 30% . Rozgnieć czosnek, dodaj do sosu, wsyp sól i pieprz. Dodaj starty parmezan, wymieszaj i zagotuj.

Sos podawaj z nadziewaną cebulą. Danie jest pyszne, aromatyczne, a soczyste mięsne nadzienie rozpływa się w ustach . Takie danie będzie w sam raz na obiad w upalny dzień. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne jagodzianki. Radziliśmy jak zrobić galaretkowiec, który jest idealny na upał.

przekąska z cebuli
Fot. Facebook/ Smaczny

Źródło: Facebook/ Smaczny

Zdjęcia: screen Facebook/ Smaczny

Obsmażam przez chwilę mięso i duszę je w prostym sosie. Ten obiad z szynki wieprzowej to istny hit
Strzelczyk zawija je w plastry cukinii. Te roladki to hit na lato
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy