Smakosze.pl Przepisy Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny
Fot. Canva/Olga Lepeshkina

Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny

21 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o smażeniu cebuli. Pieczona smakuje o wiele lepiej, a w dodatku pasuje do każdego dania. Poznaj niezwykły przepis babci i sama przekonaj się o zaskakującym smaku tak przygotowanej cebuli. Już nigdy nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej a co najważniejsze – rodzina będzie zachwycona.

Nieznany przepis babci

Jakiś czas temu babcia zaskoczyła wszystkich podczas rodzinnego obiadu . Kaszę gryczaną podała z ćwiartkami pieczonej cebuli cukrowej. W takim połączeniu niezwykle smakowała sama kasza, ale przede wszystkim cebula. Wszyscy, nad takim połączeniem, oniemieli z zachwytu. Kasza, jak nigdy ,zniknęła w zawrotnym tempie.

Po obiedzie od razu poprosiłem babcię o przepis . Z chęcią się nim ze mną podzieliła, a ja od tamtego czasu cebuli nie przyrządzam inaczej. W tym wydaniu jest zdecydowanie smaczniejsza niż smażona, a w dodatku doskonale pasuje do praktycznie każdego dania . Poznaj przepis i o jej wybornym smaku przekonaj się sama.

obieranie cebuli.jpg
Fot. Canva/amriphoto
Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hit

Nie tylko cebula

Jak już wiesz, najważniejszym składnikiem jest cebula cukrowa. Podczas zakupów wybierz te nieco mniejsze okazy. Będziesz miała pewność, że upiecze się idealnie. Przygotowane w ten sposób warzywo będzie łagodne, soczyste i będzie smakowało doskonale tylko, jeżeli przyprawisz je składnikami z listy poniżej. Są one niezbędne, dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Sprawdź, czego będziesz potrzebować i zaczynamy.

Składniki:

  • 2-3 niewielkie cebule cukrowe
  • 40 g masła
  • 5 g soli
  • pieprz

Przepis na pieczoną cebulę cukrową

Cebulę obierz, a następnie pokrój, dzieląc ją na ćwiartki . Lekko ją otwórz i w środek każdej cebuli włóż mniej więcej 2 łyżeczki masła .

Cebule przypraw solą. Każdą z nich obsyp odrobiną pieprzu. Warzywa zawiń osobno w folię aluminiową i ustaw na blaszce. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Na koniec otwórz folię, aby nadmiar pary mógł odparować. Pieczoną cebulę cukrową podawaj z kaszą gryczaną lub z innymi dodatkami. Doskonale pasuje do mięs. Zawsze smakuje doskonale. Sprawdź przepis na marynować cukinię oraz dowiedz się, jak przechowywać koperek, aby zawsze cieszyć się jego świeżością .

pieczona cebula.jpg
Fot. Canva/jabiru
Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto
Przepis na tę starą zupę przywiozłem z Austrii. Jest tania, smaczna i sycąca
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy