Smakosze.pl Produkty Nie kupisz już chipsów bekonowych. Decyzje zapadły
Fot. Canva/vikif

Nie kupisz już chipsów bekonowych. Decyzje zapadły

12 czerwca 2024

Klamka zapadła. Komisja Europejska i kraje członkowskie Unii Europejskiej są zgodne. Osiem aromatów wędzarniczych nie będzie już używanych w produkcji żywności. To oznacza, że wielbiciele chipsów bekonowych i innych tego typu przekąsek muszą się obejść się smakiem.

Nie dla aromatów wędzarniczych

Aromaty wędzarnicze znajdziemy w chipsach bekonowych, ale też w sosach , napojach, zupach , a nawet lodach . Są używane w produkcji wyrobów cukierniczych, serów , mięs i ryb. Jednak osiem aromatów wędzarniczych będzie stopniowo wycofywanych z produkcji rozmaitych produktów spożywczych . Powodem jest ocena, jaką wydał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Zbadał on bezpieczeństwo ośmiu aromatów wędzarniczych, które istniały na rynku Unii Europejskiej przez ostatnie 10 lat. Komisja Europejska zdecydowała o stopniowym wycofywaniu aromatów wędzarniczych . O decyzji poinformowano na stronie internetowej KE pod koniec kwietnie 2024 roku.

chipsy
Fot. Canva/pixelshot
Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski

Aromaty szkodliwe dla zdrowia

W przypadku ośmiu aromatów wędzarniczych zachodzi obawa o genotoksyczność, która jest albo potwierdzona, albo nie można jej wykluczyć . Na stronie internetowej Komisji Europejskiej pojawił się komunikat:

Opinia EFSA opiera się na zaktualizowanej metodologii na podstawie, której oceniane są nowe dane przedstawione przez wnioskodawców. Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego

Aromaty wędzarnicze mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek. Zwiększają też ryzyko wystąpienia raka i chorób dziedzicznych. Komisja Europejska zdecydowała z państwami członkowskimi, że wycofywanie aromatów, które mają zastąpić tradycyjne wędzenie ( w serach, rybach, szynkach), potrwa 5 lat. Natomiast zastosowanie aromatów, które mają zapewnić dodatkowy smak ( w chipsach, zupach , sosach ), wycofywanie potrwa 2 lata.

Czy chipsy znikną ze sklepowych półek?

Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców powiedział z rozmowie z Portalem Spożywczym:

Producenci stosujący te aromaty w recepturach swoich wyrobów,  będą mieli 2 lata na dokonanie zmian, w porozumieniu z producentami aromatów . Ci muszą dokonać koniecznych zmian substancji aromatycznych w preparatach aromatów

Andrzej Gantner zapewniał w rozmowie z Portalem Spożywczym:

Jako przemysł jesteśmy dobrej myśli, co do możliwości zrealizowania nowych wymagań przy jednoczesnym utrzymaniu akceptowanego przez konsumentów smaku i zapachu produktów

Pisaliśmy o tym, czym zastąpić śmietanę w mizerii. Informowaliśmy, ile można dostać za słoik leśnych jagód.

chipsy
Fot. Canva/avantrand

Źródło: commission.europa.eu, portalspozywczy.pl

W Dino kompletnie poszaleli. Od dziś rozdają za darmo mleko, ser, olej i pizzę. Nie prześpij takiej okazji
Otworzył mini barek w hotelu i oniemiał. Ceny powalają. „Ułańska fantazja"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy