Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski
![obiad z fasolki szparagowej](https://images.iberion.media/images/1920/obiad_z_fasolki_szparagowej_eb63659f08.jpg)
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym to kwintesencja wiosennego dania. Dopóki młode ziemniaki i fasolka zdobią warzywne stragany, warto serwować go jak najczęściej sobie i bliskim.
Wiosenny obiad
Wysyp wiosennych szparagów ściąga na siebie reflektory całej polskiej sceny kulinarnej, a fasolka szparagowa pozostaje nieco w cieniu. Ale niesłusznie. Te cudowne, młode jędrne strączki to baza pysznych, lekkich obiadów, którymi warto raczyć się wiosną i wczesnym latem.
Oto jeden z takich obiadów. Podgotowaną fasolkę podajemy tu w sosie śmietanowym, w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka. Takie lekkie, letnie kompozycje doskonale zastępują cięższą i bardziej sycącą kuchnię chłodniejszych pór roku.
![sos do fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka3_2a0f8ac4bf.jpg)
Fasolka w śmietanie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Warto pamiętać, że fasolka występuje w dwóch kolorach i w zależności od wariantu różni się czasem gotowania. Zieloną gotujemy nieco dłużej – każda najlepsza jest al dente.
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 300 g ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, cukier, 1 łyżka octu
Fasolka w sosie śmietanowym
Fasolkę obieramy – odcinamy końcówki i usuwamy ewentualne łykowate włókna na łączeniu strączków. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką cukru. Gotujemy, aż będzie al dente – miękka, ale jeszcze lekko chrupiąca pod zębami.
Fasolkę cedzimy, nie pozbywając się wody. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy przestanie się pienić, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie rózgą mieszamy, by pozbyć się grudek.
Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy chochlą wody spod fasolki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy więcej wody i łączymy ze śmietanką. Gotujemy sos jeszcze przez chwilę, w miarę potrzeby dodając jeszcze więcej wody i przyprawiając do smaku.
Kiedy sos będzie gotowy, łączymy go z fasolką. W osobnym garnku gotujemy młode ziemniaki w osolonej wodzie. W jeszcze jednym garnku z gotującą się wodą (można użyć tej spod fasolki) dodajemy 1-2 łyżki octu. Intensywnie mieszamy i w środek powstałego wiru wybijamy jajka. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
Na talerze wykładamy ziemniaki, posypujemy koperkiem, a obok nakładamy fasolkę w sosie śmietanowym. Na wierzchu układamy jajka w koszulkach.
Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i chleb na kefirze.
![fasolka szparagowa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_b6e91a0325.jpg)
![makaron z bobem](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_z_bobem_7653b1650f.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![minibarek w hotelu](https://images.iberion.media/images/origin/lodowka_04d2803296.jpg)
![pokrojony ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria1_9685907e70.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_50e3d96394.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![sianie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/sianie_warzyw_ac16f480e8.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/pies_6950382eeb.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![Stragan z warzywami](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_14_T132716_054_f22faaa8f2.jpg)