Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym to kwintesencja wiosennego dania. Dopóki młode ziemniaki i fasolka zdobią warzywne stragany, warto serwować go jak najczęściej sobie i bliskim.
Wiosenny obiad
Wysyp wiosennych szparagów ściąga na siebie reflektory całej polskiej sceny kulinarnej, a fasolka szparagowa pozostaje nieco w cieniu. Ale niesłusznie. Te cudowne, młode jędrne strączki to baza pysznych, lekkich obiadów, którymi warto raczyć się wiosną i wczesnym latem.
Oto jeden z takich obiadów. Podgotowaną fasolkę podajemy tu w sosie śmietanowym, w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka. Takie lekkie, letnie kompozycje doskonale zastępują cięższą i bardziej sycącą kuchnię chłodniejszych pór roku.
W Dino kompletnie poszaleli. Od dziś rozdają za darmo mleko, ser, olej i pizzę. Nie prześpij takiej okazjiFasolka w śmietanie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Warto pamiętać, że fasolka występuje w dwóch kolorach i w zależności od wariantu różni się czasem gotowania. Zieloną gotujemy nieco dłużej – każda najlepsza jest al dente.
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 300 g ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, cukier, 1 łyżka octu
Fasolka w sosie śmietanowym
Fasolkę obieramy – odcinamy końcówki i usuwamy ewentualne łykowate włókna na łączeniu strączków. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką cukru. Gotujemy, aż będzie al dente – miękka, ale jeszcze lekko chrupiąca pod zębami.
Fasolkę cedzimy, nie pozbywając się wody. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy przestanie się pienić, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie rózgą mieszamy, by pozbyć się grudek.
Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy chochlą wody spod fasolki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy więcej wody i łączymy ze śmietanką. Gotujemy sos jeszcze przez chwilę, w miarę potrzeby dodając jeszcze więcej wody i przyprawiając do smaku.
Kiedy sos będzie gotowy, łączymy go z fasolką. W osobnym garnku gotujemy młode ziemniaki w osolonej wodzie. W jeszcze jednym garnku z gotującą się wodą (można użyć tej spod fasolki) dodajemy 1-2 łyżki octu. Intensywnie mieszamy i w środek powstałego wiru wybijamy jajka. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
Na talerze wykładamy ziemniaki, posypujemy koperkiem, a obok nakładamy fasolkę w sosie śmietanowym. Na wierzchu układamy jajka w koszulkach.
Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i chleb na kefirze.