Nie ma lepszej surówki z pora. 1 dodatek zaskakuje i zachwyca
Surówka na obiad to oczywistość, jak schabowy w panierce, dlatego nie może jej zabraknąć. Jeżeli nie wiesz, jaki dodatek warzywny podać na dzisiejszy obiad, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przygotowana według niego surówka jest doskonała w smaku i banalna w przygotowaniu. Zrób i się przekonaj.
Doskonała surówka na obiad
Surówka na obiad powinna być smaczna, prosta, aby nie przyćmiewać smakiem dania głównego, a w dodatku na tyle uniwersalna, aby pasowała do wielu dań. Czy można w ogóle taką znaleźć? Okazuje się, że tak, a w dodatku przepis na nią poznasz w dalszej części tekstu.
Swoim smakiem na pewno zachwyci domowników i sprawi, że nawet najzwyklejszy obiad zamieni się w prawdziwą ucztę. Warto wspomnieć, że przygotowanie surówki jest nieskomplikowane i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Tajemnica jej niezwykłego smaku tkwi zaś w sosie z dodatkiem…miodu.
Por i nietypowy dodatek
Głównym składnikiem surówki jest niewątpliwie por, ale towarzyszyć mu będzie również marchew, kapusta pekińska i kilka innych produktów. Wśród nich znajduje się miód i to właśnie ten dodatek nadaje całej surówce odpowiedniego smaku. Sprawdź poniższą listę, a dowiedz się, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 1 duży por
- 1 marchewka
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
- sól
Surówka z pora – przepis
Pora dokładnie umyj . Następnie przekrój wzdłuż na pół i drobno posiekaj w pół plastry. Kapustę również umyj i poszatkuj .
Z kolei marchew i jabłko obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki umieść w dużej misce .
W osobnej misce przygotuj sos . Wymieszaj sok z cytryny, oliwę oraz miód. Dopraw do smaku solą, pieprzem i zalej tą mieszanką warzywa z jabłkiem. Surówkę pozostaw na 10 minut , aby smaki się połączyły i gotową możesz podawać na obiad.
Sprawdź także przepis na serek z jogurtu oraz dowiedz się, jakie przepisy będą zobowiązywały sklepy spożywcze od nowego roku .