Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam jogurt z przyprawami i wstawiam do lodówki. Serek wychodzi genialny, 1 rzecz jest kluczowa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.11.2024 18:21

Mieszam jogurt z przyprawami i wstawiam do lodówki. Serek wychodzi genialny, 1 rzecz jest kluczowa

serek na kanapkach
Fot. Canva/Josef Mohyla

Zapomnij o serku na kanapki ze sklepu. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób. Będzie kremowy i bardzo smaczny. 1 prosta rzecz bardzo ułatwia jego przygotowanie. Taki przysmak jest nie do pobicia.

Obłędny serek na kanapki

Twaróg przygotowany z dodatkami to już śniadaniowa klasyka. Jednak zamiast tego znanego już przysmaku warto przygotować coś znacznie lepszego. Na przykład serek z jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub skyru, który w połączeniu z kilkoma przyprawami gwarantuje obłędny smak. 

Chcesz przyrządzać domowy serek często i prosto? Przyda się zatem specjalny pojemnik, który służy do odcedzania jogurtu. To dzięki niemu przysmak ma odpowiedni kształt oraz konsystencję. Bez problemu zakupisz go w dobrze zaopatrzonym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego lub w Internecie już za ok. 20 zł. Szukaj pod nazwą filtr/separator jogurtu greckiego. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, możesz użyć zwykłej miseczki i czystej gazy. Przepis znajdziesz w dalszej części tekstu.

jogurt.jpg
Fot. Canva/ToscaWhi
Od stycznia duże zmiany w sklepach spożywczych. Chodzi o kupno warzyw i owoców

Jogurt i kilka dodatków

Głównym składnikiem serka, jak już wiesz, jest jogurt. Do przygotowania możesz użyć zarówno jogurtu naturalnego, greckiego lub skyru. Poniżej znajdziesz przykładowe dodatki, ale oczywiście swój serek możesz robić z czym tylko zapragniesz.

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego, naturalnego lub skyru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • pieprz
  • sól

Przepis na serek z jogurtu

Jogurt przełóż do miski. Ząbki czosnku obierz. Drobno je posiekaj i dodaj do jogurtu

Natkę pietruszki oraz koperek umyj, osusz i również drobno posiekaj. Wsyp oba składniki do miski. Całość dopraw solą, pieprzem, a następnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.

Teraz czas na pojemnik do robienia serka .Do sitka przełóż jogurt z dodatkami. Pojemnik włóż do lodówki i pozostaw na około 12 godzin. Po tym czasie serwatka powinna oddzielić się i spłynąć na dno, a z jogurtu powstanie doskonały serek. Śmiało możesz łączyć go z warzywami i chrupiącym pieczywem.

Sprawdź także, dlaczego policjanci zabezpieczyli mięso oraz poznaj przepis na mielone z nietypowym składnikiem.

serek.jpg
Fot. Canva/bhofack2