Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza
Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona.
Warto jeść ryby
Wielu z nas omija ryby, a jeszcze inni jedzą je w zbyt małych ilościach. Obie postawy są błędne, ponieważ to jeden z najzdrowszych produktów. Ryby dostarczają naszemu organizmowi kwasy tłuszczowe, czyli słynne kwasy z grupy Omega.
A te jak wiadomo, wspomagają budowanie odporności. Ryby warto jeść nie tylko zimą, ale także latem. W dodatku może ona stanowić ciekawe urozmaicenie na obiad oraz w pewien sposób zastąpić mięso. W dalszej części przestawię ci smaczną, pozbawioną ości i niedrogą rybę, która na pewno będzie ci smakowała.
Najlepsza z ryb
Jeżeli myślisz o rybie bez ości, to do głowy przychodu ci na myśl dorsz lub łosoś. Jest to po części słuszne, ale te ryby nie należą do najtańszych, dlatego wielu sobie odpuszcza ich zakup.
Na szczęście istnieje taka ryba jak morszczuk. To właśnie jej musisz spróbować. Jest pozbawiona ości i co najważniejsze nie kosztuje wiele. Koniecznie kup ją w sprawdzonym i dobrym sklepie rybnym, a jej smak cię nie zawiedzie.
Właściwości ryby bez ości
Morszczuk oprócz niskiej ceny i braku ości ma także inną zaletę. Jest bardzo zdrową rybą. Należy do tych z rodzaju ryb chudych. W jej 100 gramach znajduje się tylko 2,2 gramów tłuszczu.
W dodatku jest bogata w wapń, białko, witaminę B12, B3 oraz fosfor. Co najważniejsze ta ryba zawiera wspomniane już przeze mnie kwasy Omegą-3, a to sprawi, że możesz budować swoją odporność nawet latem. Tę rybę warto włączyć do swojej diety jeszcze z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że jest ona idealnym wyborem dla osób, które chcą pozbyć się kilku kilogramów. A po drugie spożywanie tej typy ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca. Spróbuj tej ryby, a na pewno wiele zyskasz.