Smakosze.pl Przepisy Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku
canva/Darius Dzinnik

Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku

21 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Za oknem nieprzyjemny chłód. Pora więc na sycące i proste do zrobienia danie. Przedstawiamy wam nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku. Będzie pożywnie, pikantnie i rozgrzewająco. I co ważne, ta potrawa lubi odgrzewanie.

Fasolka po bretońsku to pożywne danie z białej fasoli. Zwykle ma dodatek kiełbasy lub wędzonki oraz przecieru pomidorowego. Nie brakuje w niej też przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Nasza fasolka po bretońsku będzie nieco inna, bo dorzucimy do niej mięso i trochę ostrego chilli.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 500 g białej fasoli, np. Piękny Jaś lub drobniejszej

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 cebula

  • olej

  • 250 g wieprzowej łopatki

  • 1 suszona papryczka chilli

  • 150 g pieczarek

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 mały koncentrat pomidorowy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kiszone ogórki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie fasolki po bretońsku

Fasolkę opłucz, zalej dużą porcją wody, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę z namaczania, fasolę zalej świeżą wodą, zagotuj. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj ok. 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wsyp cebulę, zeszklij ją mieszając. Dodaj pokrojoną wieprzowinę, przesmaż mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, przykryj, duś, aż zbrązowieje.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do mięsa, przesmaż mieszając. Smaż na średnim ogniu, aż odparuje cała woda. Wtedy dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekaną papryczkę chilli. Duś całość ok. 20 minut, dopraw solą i pieprzem.

Do sosu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

chili
chilli

Źródło zdjęcia: canva/Yuliya Furman

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blog.karolinapolkowska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy