Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko pyszna, lepsza niż ze sklepu metka cebulowa
canva/zia_shusha

Nieziemsko pyszna, lepsza niż ze sklepu metka cebulowa

28 stycznia 2022

Metka jest pysznym mięsnym wyrobem, który warto przyrządzić w domu. Nie jest to wcale takie trudne. Dobrej jakości składniki pozwolą na uzyskanie przysmaku, który posmakuje wam bardziej niż inne, dostępne w sklepach surowe kiełbasy. Skusicie się?

Metka, czyli surowa kiełbasa, doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i ziołami. W przepisie, który wam proponujemy, do mięsa dodajemy już majeranku. Zioło to jednak doskonale komponuje się z innymi popularnymi przyprawami m.in. tymiankiem, bazylią czy oregano. Zróbcie metkę koniecznie i sprawdźcie sami, która kompozycja smakowa najbardziej wam się spodoba.

Przepis na smaczną metkę z cebulką

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku

  • 20 g soli

  • 10 g prażonej cebuli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego

  • majeranek w ilości do smaku

  • 2 osłonki białkowe średnicy 55 mm i długości ok. 25 cm (z zapasem umożliwiającym zawiązanie)

Przygotowanie:

Z boczku odkrawamy skórę, kroimy go w kostkę i umieszczamy w sporej misce. Następnie posypujemy go solą i mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy je do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie boczek mielimy w maszynce, korzystając z sitka o oczkach 3 mm. Następnie dodajemy przyprawy i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, a masą wypełniamy osłonki. Wcześniej przygotowujemy je zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.

Wskazówka: Jeżeli nie macie osłonek, metkę możecie umieścić w słoiku. W tej formie również możecie ją przechować w lodówce przez kilka dni i jeść, gdy tylko najdzie was ochota.

A jeśli szukacie innych pomysłów na przygotowanie smacznych kanapek, koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sprawdzone przepisy na pasty kanapkowe. Wypróbujcie np. smarowidło z makrelą i kiszonym ogórkiem albo tuńczyka na ostro .

Majeranek suszony
Suszony majeranek dobrze podkreśli smak metki wieprzowej

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: staregary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy