Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.07.2022 13:45

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna
canva/Madeleine_Steinbach

Jak zrobić rosół bez mięsa? Rosół bez wkładki mięsnej jest równie aromatyczny i smaczny, co tradycyjny. Wystarczy zastosować jednej prosty trik- przesmażyć na oliwie cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę, a rosół zyska wspaniały smak.

Rosół bez mięsa jest świetną alternatywą dla tradycyjnego wywaru gotowanego na drobiu i wołowinie. Rosół warzywny jest lekki, pożywny i bardzo aromatyczny, idealnie sprawdzi się więc na rodzinny obiad w upalne dni.

Rosół bez mięsa jest o wiele szybszy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci największego miłośnika mięsnych dań. W rosole najważniejszy jest wyraźny aromat i smak i uzyskasz go właśnie przez odpowiednie przyprawy. Jak zrobić rosół bez mięsa?

Do rosołu bez mięsa dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki. Natkę dodaj, gdy już warzywa będą miękkie, następnie dopraw rosół do smaku solą i pieprzem i podaj. Jak zrobić rosół bez mięsa? Do przygotowaniu rosołu potrzebujesz podstawowych warzyw rosołowych i przypraw, a po 30- 40 minutach zupa będzie gotowa.

Przepis na rosół bez mięsa

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki + cały pęczek natki

  • biała część pora

  • pół selera

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki mielonej kurkumy

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić rosół bez mięsa?

Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, dodaj również kurkumę. Całość smaż na wolnym ogniu, aż cebula zbrązowieje.

Marchewki, pietruszki, seler i por obierz i pokrój w kostkę, dodaj do smażonej cebuli z przyprawami i smaż jeszcze chwilę, następnie zalej warzywa zimną wodą, dodaj pieprz, sos sojowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Gotowy rosół oprósz solidnie natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron, jest jeszcze lepszy niż kupiony, gotowy produkt.

Ugotuj również obłędną zupę z kalarepy i sezonowych warzyw. Zupa jest lekka, ale bardzo pożywna i zdrowa, idealna na lato.

Warzywa do rosołu bez mięsa
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: askarzeznik, mojegotowanie