Smakosze.pl
Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

canva/Madeleine_Steinbach

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak zrobić rosół bez mięsa? Rosół bez wkładki mięsnej jest równie aromatyczny i smaczny, co tradycyjny. Wystarczy zastosować jednej prosty trik- przesmażyć na oliwie cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę, a rosół zyska wspaniały smak.

Rosół bez mięsa jest świetną alternatywą dla tradycyjnego wywaru gotowanego na drobiu i wołowinie. Rosół warzywny jest lekki, pożywny i bardzo aromatyczny, idealnie sprawdzi się więc na rodzinny obiad w upalne dni.

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

CZYTAJ DALEJ

Rosół bez mięsa jest o wiele szybszy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci największego miłośnika mięsnych dań. W rosole najważniejszy jest wyraźny aromat i smak i uzyskasz go właśnie przez odpowiednie przyprawy. Jak zrobić rosół bez mięsa?

Do rosołu bez mięsa dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki. Natkę dodaj, gdy już warzywa będą miękkie, następnie dopraw rosół do smaku solą i pieprzem i podaj. Jak zrobić rosół bez mięsa? Do przygotowaniu rosołu potrzebujesz podstawowych warzyw rosołowych i przypraw, a po 30- 40 minutach zupa będzie gotowa.

Przepis na rosół bez mięsa

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki + cały pęczek natki

  • biała część pora

  • pół selera

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki mielonej kurkumy

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić rosół bez mięsa?

Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, dodaj również kurkumę. Całość smaż na wolnym ogniu, aż cebula zbrązowieje.

Marchewki, pietruszki, seler i por obierz i pokrój w kostkę, dodaj do smażonej cebuli z przyprawami i smaż jeszcze chwilę, następnie zalej warzywa zimną wodą, dodaj pieprz, sos sojowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Gotowy rosół oprósz solidnie natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron, jest jeszcze lepszy niż kupiony, gotowy produkt.

Ugotuj również obłędną zupę z kalarepy i sezonowych warzyw. Zupa jest lekka, ale bardzo pożywna i zdrowa, idealna na lato.

Warzywa do rosołu bez mięsa

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: askarzeznik, mojegotowanie

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >