Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto bez piekarnika. Jest najlepsze na upały
Nie masz pomysłu na letni deser? Przygotuj więc doskonałe ciasto, które swoim smakiem oraz wyglądem zachwyci każdego. Z tym przepisem przygotujesz je niezwykle łatwo i co najważniejsze wychodzi za każdym razem. Pamiętaj, że nie potrzebujesz piekarnika, aby stworzyć ten pyszny deser.
Doskonałe ciasto bez pieczenia
Letnie desery powinny cechować się lekkością, a przede wszystkim przynosić orzeźwienie. Najlepszym i najpopularniejszym wyborem są oczywiście lody, ale jak się okazuje nie tylko. Na upały doskonale sprawdzają się także ciasta bez pieczenia.
Takie desery należy schładzać w lodówce, dzięki czemu podczas wysokich temperatur przynoszą ulgę. Z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu zrobisz to ciasto w łatwy i przystępny sposób. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładkę.
Piekarnik jest zbędny dzięki składnikom
Zaletą tego ciasta jest również to, że przygotujesz je z kilku składników. Dzięki nim deser nie wymaga pieczenia. Poznasz je wszystkie, kiedy sprawdzisz listę ze wszystkimi produktami. Znajdziesz ją poniżej. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z produktów, bo każdy z nich jest niezbędny. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Najlepsze jedzenie tutaj , który znajdziesz w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 150 g herbatników
- 40 g masła
- 300 g śmietany 33%
- 400 g sera ricotta
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
- 15 g + 6 g żelatyny
- 80 ml wody
- 200 g soku pomarańczowego
Przepis na ciasto bez piekarnika
Herbatniki pokrusz i przełóż je do miski. Zblenduj je, a następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły w jednolitą masę. Przełóż ją do okrągłej formy do pieczenia i delikatnie ubij na równy spód.
15 gramów żelatyny rozpuść w wodzie. Śmietanę przelej do miski i ubij na sztywno za pomoc miksera. Wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj składniki. Dodaj ricottę oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie użyj miksera, aby wymieszać składniki na jednolitą i gładką masę. Wlej żelatynę i wymieszaj ją z masą serową.
Przełóż ją do foremki i równomiernie rozprowadź. Ciasto schowaj do lodówki na 40 minut. W tym czasie przygotuj galaretkę na wierzch ciasta. Do miski wlej sok pomarańczowy i rozpuść w nim 6 gramów żelatyny. Kiedy składniki zgęstnieją, wylej je na wierzch ciasta. Wyrównaj wierzch, a na koniec umieść ciasto w lodówce na kolejne 40 minut. Gotowe ciasto krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na obiad z cukinii oraz zobacz, co dodać do leczo .