Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto bez piekarnika. Jest najlepsze na upały
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj

Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto bez piekarnika. Jest najlepsze na upały

14 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na letni deser? Przygotuj więc doskonałe ciasto, które swoim smakiem oraz wyglądem zachwyci każdego. Z tym przepisem przygotujesz je niezwykle łatwo i co najważniejsze wychodzi za każdym razem. Pamiętaj, że nie potrzebujesz piekarnika, aby stworzyć ten pyszny deser.

Doskonałe ciasto bez pieczenia

Letnie desery powinny cechować się lekkością, a przede wszystkim przynosić orzeźwienie. Najlepszym i najpopularniejszym wyborem są oczywiście lody, ale jak się okazuje nie tylko. Na upały doskonale sprawdzają się także ciasta bez pieczenia.

Takie desery należy schładzać w lodówce, dzięki czemu podczas wysokich temperatur przynoszą ulgę. Z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu zrobisz to ciasto w łatwy i przystępny sposób. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładkę.

spód ciasta.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj
Zrobiła obiad dla 10 osób za 20 zł. Internauci byli zdumieni, co podała

Piekarnik jest zbędny dzięki składnikom

Zaletą tego ciasta jest również to, że przygotujesz je z kilku składników. Dzięki nim deser nie wymaga pieczenia. Poznasz je wszystkie, kiedy sprawdzisz listę ze wszystkimi produktami. Znajdziesz ją poniżej. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z produktów, bo każdy z nich jest niezbędny. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Najlepsze jedzenie tutaj , który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 40 g masła
  • 300 g śmietany 33%
  • 400 g sera ricotta
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
  • 15 g + 6 g żelatyny
  • 80 ml wody
  • 200 g soku pomarańczowego

Przepis na ciasto bez piekarnika

Herbatniki pokrusz i przełóż je do miski. Zblenduj je, a następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły w jednolitą masę. Przełóż ją do okrągłej formy do pieczenia i delikatnie ubij na równy spód.

15 gramów żelatyny rozpuść w wodzie. Śmietanę przelej do miski i ubij na sztywno za pomoc miksera. Wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj składniki. Dodaj ricottę oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie użyj miksera, aby wymieszać składniki na jednolitą i gładką masę. Wlej żelatynę i wymieszaj ją z masą serową.

Przełóż ją do foremki i równomiernie rozprowadź. Ciasto schowaj do lodówki na 40 minut. W tym czasie przygotuj galaretkę na wierzch ciasta. Do miski wlej sok pomarańczowy i rozpuść w nim 6 gramów żelatyny. Kiedy składniki zgęstnieją, wylej je na wierzch ciasta. Wyrównaj wierzch, a na koniec umieść ciasto w lodówce na kolejne 40 minut. Gotowe ciasto krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na obiad z cukinii oraz zobacz, co dodać do leczo .

wierzch ciasta.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj
Zawijam w ciasto naleśnikowe wędlinę i pieczarki. Ta kolacja to mistrzostwo świata
Dodaj do leczo niecodzienny składnik. Rodzina będzie zachwycona
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy