Smakosze.pl Porady O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?
gbh007, Getty Images

O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?

2 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Święta Wielkanocy są najważniejszym świętem w kontekście religii katolickiej, dlatego dania podawane w tym czasie muszą być szczególne - jednym z najlepszych przykładów jest żurek w chlebie . Jego efektywna prezencja i niezapomniany smak sprawiają, że praktycznie każdy uwielbią tę zupę.

Jeśli jednak jesteś niedoświadczonym kucharzem, łatwo popełnić przy okazji fatalny w skutkach błąd. Wlanie gorącej zupy do wydrążonego bochenka chleba, bez jego uprzedniego podpieczenia sprawi, że skórka szybko przesiąknie wilgocią i pieczywo rozpadnie się.

Żurek w chlebie jest wielkanocną klasyką

Gęsta, esencjonalna zupa przyrządzana na podstawie żytniego zakwasu, z dodatkiem aromatycznej białej kiełbasy oraz jajka na twardo - żurek jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych zup w Polsce, dlatego znajomość dobrego podania tego dania jest kluczowa.

Gdy wytniesz na górze chleba otwór i wydrążysz go z wewnętrznego miąższu, nie wlewaj od razu do niego zupy. Zamiast tego bochenek wrzuć do piekarnika na kilka minut, aż stanie się chrupiący i delikatnie podpieczony. Wtedy pieczywo nie nasiąknie zupą i utrzyma swoją stałą strukturę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.

Źródło: woyzzeck, Getty Images

Przepis na żurek w chlebie

Składniki:

  • 1 włoszczyzna

  • pół litra zakwasu

  • 150 g boczku wędzonego

  • 4 sztuki białej kiełbasy

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 3 suszone grzyby

  • 1,5 l wody

  • 4 jajka

  • 3 łyżki majeranku

  • 3 łyżki chrzanu

  • 4 okrągłe chleby

  • sól

  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od przygotowania wywaru. Warzywa do niego potrzebne dokładnie umyj w czystej i bieżącej wodzie, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej wodę i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie wyłów miękkie warzywa. Marchewkę z zupy pokrój w drobną kostkę i odstaw na bok.

Do wywaru włóż boczek pokrojony w drobne paski, suszone grzyby, kiełbasę pokrojoną w plasterki, wlej zakwas, dodaj majeranek, rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz chrzan. Gotuj całość przez 30 minut, aż kiełbasa zmięknie, a boczek odda cały swój aromat do wywaru.

Następnie wrzuć do zupy pokrojoną marchewkę. Jajka ugotuj na twardo. Z chlebów odetnij wierzch, wydrąż w środku i podpiecz w piekarniku. Gdy pieczywo będzie chrupkie, włóż do nich jajka przecięte na pół, zalej zupą z mięsem i resztą składników i gotowe. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy