Smakosze.pl Przepisy Obłędna jajecznica na maślance z pomidorami. Prosty przepis na wyśmienite śniadanie
canva/elenahramovaphotos

Obłędna jajecznica na maślance z pomidorami. Prosty przepis na wyśmienite śniadanie

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was prosty przepis na wyśmienite śniadanie. Proponujemy obłędną jajecznicę na maślance z pomidorami. By ją przygotować, wystarczy przed dodaniem jajek, wlać na patelnię pół szklanki białego płynu. Jajecznica będzie aksamitna i niezwykle lekka, a mimo wszystko sycąca.

Jeśli macie ochotę na ciepłe, pożywne śniadanie, jajka są jak bardzo dobrym wyborem. Jajka, a dokładniej jajecznica, bo do tę prostą potrawę można wzbogacić o składniki, które odmienią jej smak i konsystencję.

I my tak właśnie zrobiliśmy, dodając do jajecznicy maślankę i pomidory. Napój sprawił, że jajecznica stała się rzadsza i bardziej aksamitna, a pomidory zmieniły nieco jej kolor i strukturę, a także dodały wyrazu. Koniecznie spróbujcie tej lekkiej wersji jajecznicy.

Obłędna jajecznica na maślance z pomidorami

Składniki:

  • 1 pomidor

  • pół szklanki naturalnej maślanki

  • 2-3 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Pomidor umyj, pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, wsyp na nią pomidora. Chwilę go przesmaż, co jakiś czas mieszając.

Na patelnię wlej maślankę, całość zamieszaj i dobrze razem podgrzej. Wbij jajka, zamieszaj, oprósz solą i pieprzem.

Jajecznice podgrzewaj do czasu, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Co jakiś czas ją zamieszaj. Patelnię zestaw z ognia i pozostaw na 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż ją na talerz.

Wskazówki:

  • Jeśli wolisz rzadszą jajecznicę, na patelnię razem z maślanką możesz wlać też odrobinę mleka.

  • Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Więcej ciekawych pomysłów na jajecznicę znajdziesz na naszym portalu. Sprawdź, jak zrobić puszystą jajecznicę , a także poznaj najgorsze błędy popełniane przy robieniu jajecznicy .

pomidor
pomidor

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: truskawkowa-fiesta.blogspot

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy