Obłędne racuchy z rabarbarem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Szukacie inspiracji na coś oryginalnego, prostego i pysznego? Przygotujcie obłędne racuchy z rabarbarem. Warto po niego sięgnąć właśnie teraz, ponieważ pyszna roślina zagościła już na stoiskach z warzywami. Racuchy z dodatkiem rabarbaru mają wyrazisty, kwaskowy smak, możesz je podać na podwieczorek, śniadanie czy kolację. Przekonasz się, że każdy z domowników będzie błagał o dokładkę.
Gdy nie masz pomysłu, co zrobić do jedzenia, gdy masz braki w zapasach, gdy nie masz czasu na pichcenie — co wtedy robisz? Większość osób odpowie, że bierze się za przyrządzenie racuchów. Te lubią wszyscy i można je zrobić z niewyszukanych składników.
Wielu zwolenników mają racuchy z dodatkiem owoców. Owoce bowiem wzbogacają ciasto smakowo, dodają mu też przyjemnej wilgotności. Zwykle do ciasta na racuchy dodaje się jabłka, ale można też śliwki czy truskawki. A o tej porze szczerze polecamy rabarbar. Jego wyrazisty, kwaśny smak doskonale będzie się komponował z posypką z cukru pudru.
Obłędne racuchy z rabarbarem
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 szklanka mleka
-
2 łodygi rabarbaru
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Do ciasta wlewaj stopniowo mleko i całość mieszaj, by nie było grudek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw.
Łodygi rabarbaru umyj, obierz, pokrój w plasterki. Wsyp je do miseczki, zasyp cukrem, odstaw na 5 minut. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placuszki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, oprósz cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na szybkie racuchy z 3 składników , a także na wytrawne racuchy z mięsem .
Źródło zdjęcia: canva/IngdridHS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica z kaszanką - prosty przepis na przepyszne śniadanie
-
1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
-
Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie
Źródło: mojegotowanie