Przepis na wytrawne racuchy z mięsem. Tani i smaczny obiad
Racuchy najczęściej jedzone są przez większość na słodko, z dodatkiem świeżych jabłek oraz cukru pudru. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję wytrawną, zawierającą mięso oraz warzywa. Takie racuszki mogą zostać podane do obiadu jako główne danie, czy w formie przekąski na imprezie.
Racuchy z mięsem są pyszną alternatywą dla zwykłych słodkich placuszków z jabłkiem. Tak duży powiew świeżości pozwala na nowo zakochać się w gotowaniu, a także odkrywać świeże smaki.
Dużą zaletą racuchów wytrawnych jest możliwość dodania do nich najróżniejszych składników. Jeśli więc zalegają ci jakieś warzywa lub inne produkty w lodówce, śmiało umieść je w przepisie.
Przepis na wytrawne racuchy z mięsem
Składniki:
2 jajka
200 g filetu z kurczaka
1 cebula
1 pęczek koperku
3 łyżki mąki
pół papryki
parmezan
pęczek szczypiorku
olej
sól
pieprz
Zacznij od posiekania mięsa w drobną kostkę. Umieść je w misce, dodaj do niego sól, pieprz czarny świeżo mielony, dwie łyżki tartego parmezanu, siekany szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mięsa. Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z kurczakiem wsyp również przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Paprykę umyj, pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta.
Delikatnymi ruchami połącz pianę z resztą składników. Wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, po czym przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/fascinadora
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: doradcasmaku