Od lat robię ten turecki dżem z pigwy. Cudownie rozgrzewa i doskonale smakuje
Turecki dżem z pigwy jest fenomenalny. Kwaskowy wyrób przygotowuję już od dawna. Uwielbiam go za dodatek korzennych przypraw i z powodzeniem dodaję do deserów.
Przyprawy wzbogacą dżem z pigwy
Smak pigwy zazwyczaj trzeba przełamać cukrem. Kwaskowy owoc zyska także wtedy, gdy połączymy go z mniej oczywistymi przyprawami. W recepturze na turecki dżem wrzucimy goździki i cynamon. Efekty zachwycą.
Składniki:
- 1,5 kg pigwy
- 1 cytryna
- 125 ml wody
- 1 kg cukru
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
Korzenne przyprawy sprawiają, że pigwa nabiera niesamowitego aromatu. Ich dodanie wcale nie komplikuje wykonania. Pełną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić dżem z pigwy? Turecka receptura jest znakomita
Zaczynam od umycia owoców. Następnie obieram pigwę ze skórki i usuwam nasiona. Teraz kroje ją na małe kawałki i wrzucam do płaskiego rondla. Wsypuję cukier. Wlewam też wodę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny.
Na koniec wrzucam cynamon oraz goździki i zaczynam gotowanie. Gdy dżem z pigwy zacznie wrzeć, zmniejszam moc palnika. Smażę zawartość naczynia przez 50-60 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania trzeba to robić dość często.
Gdy już wyrób uzyska gęstą konsystencję i ściemnieje, usuwam przyprawy w kawałku i przenoszę go do czystych słoików. Naczynia zakręcam i ustawiam do góry dnem. Chłodne przenoszę do spiżarki.
Wskazówka: bardzo gładki dżem uzyskamy, jeśli w połowie gotowania przetrzemy go przez sitko lub zblendujemy.
Do czego wykorzystać turecki dżem z pigwy?
Specjał o wyjątkowym aromacie polecam do naleśników i placków na słodko. Z powodzeniem też wykorzystacie go do przełożenia ciast na bazie biszkoptu , zastępując m.in. dżem z czarnej porzeczki .
Na naszej stronie inne przepisy na owocowe rarytasy. Oprócz dżemu z pigwy warto zrobić także sok z aronii . Sprawdźcie też prosty patent na maliny syropie — są idealne do deserów i rozgrzewającej herbaty.