Smakosze.pl
Pierogi

pixabay.com

Pieczone pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Polska pierogami stoi, to zdanie, z którym z pewnością nie można się nie zgodzić! Przygotowywane na wiele sposobów: ruskie, z grzybami czy z owocami, wszystkie mają swoich fanów. Wiele osób nie wyobraża sobie, by mogło ich zabraknąć na wigilijnym stole. Ale święta nie muszą być jedyną okazją do ich zjedzenia. Pieczone pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta to świetny przepis na obiad.

Skąd pochodzą pierogi?

W zależności od rodzaju wskazuje się na różne źródła pochodzenia pierogów, ich odmiany pojawiają się właściwie na całym świecie. Jako miejsce powstania wskazuje się jednak najczęściej Chiny, w których kuchni pierogi funkcjonują do dziś, jednak w innej formie niż pierogi znane nam w Polsce. Najczęściej w naszym kraju pierogi wykonuje się z ciasta pszennego, czasem też drożdżowego, a najpopularniejszym procesem obróbki jest gotowanie, zdarzają się też jednak pierogi pieczone i smażone. Przez lata powstało całe mnóstwo odmian pierogów, od uszek, które jemy w barszczu po jeden duży pieróg, który kroi się na kawałki przed podaniem. 

Choć za kraj pochodzenia pierogów uznaje się Chiny, przez Polaków są one uznawane za tradycyjną potrawę staropolską. Uważa się, że w Polsce pierogi znano już w XIII wieku, jednak wówczas spożywano je jedynie na specjalne okazje, a co ciekawe, ich odmiany posiadały specjalne nazwy. Kurnik był dużym pierogiem ze słonym nadzieniem najczęściej z mięsa, grzybów i ryżu, który kroiło się na porcje. Knysze, były to pierogi przygotowywane na święto zmarłych, miały okrągły kształt i przyrządzało się je na słodko lub słono. Hreczuszki to pierogi przygotowywane z mąki gryczanej, natomiast sanieżki to pierogi deserowe przyrządzane na imieniny. Obecnie istnieje wiele przepisów na przygotowywanie pierogów, a powstanie pierogarni przyczyniło się do pojawienia się coraz to nowych pomysłów na nadzienie i sposób przyrządzania.

Tradycyjne polskie pierogi

W Polsce ciasto na pierogi najczęściej przyrządza się z mąki, wody i jajek. Zazwyczaj uznaje się, że dobrym ciastem jest takie, które jest cienko rozwałkowane, ale jednocześnie, które nie rozerwie się podczas gotowania natomiast nadzienie powinno być zbyt płynne ani zbyt twarde. Najczęściej pierogi lepi się ręcznie, to bardzo ważny etap przygotowywania tego dania. Jeśli pierogi zostaną niedokładnie sklejone, podczas gotowania farsz szybko wypłynie na zewnątrz. Słodkie pierogi często podaje się ze śmietaną lub masłem, natomiast słone okrasza cebulką i tłuszczem.

Pieczone pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta składniki

  • ciasto

  • 600 g mąki pszennej

  • 180 g masła

  • 3 jajka

  • 21 g suszonych drożdży

  • sól

  • farsz

  • ok. 400 g piersi z kurczaka

  • 500 g szpinaku

  • 150 g sera feta

  • 1 jajko

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pieczone pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta przygotowanie

Farsz:

  • Na patelni rozgrzać nieco oliwy, pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na rozgrzaną już patelnię. Smażyć aż kurczak nie będzie surowy, do zarumienienia z zewnątrz, następnie ściągnąć go z patelni.

  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, następnie dodać czosnek i lekko podsmażyć. Dodać szpinak i całość smażyć przez kilka minut. Tak przygotowany zdjąć z patelni, ostudzić, a następnie posiekać drobno.

  • Fetę pokroić na drobne kawałki i połączyć  w misce z kurczakiem i szpinakiem. Dodać jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Ciasto:

  • Mąkę przesiać przez sito do miski, pozbawiając ją grudek, dodać roztopione masło, jajka, sól, drożdże. Wyrobić ciasto do właściwej konsystencji, w razie potrzeby dodając ciepłej wody. Wygniatać przez około 10 min.

  • Przygotowane ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką, a następnie wyciąć w nim kółka np. szklanką o cienkich rantach.

  • Na przygotowane ciasto nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Przygotowane pierogi posmarować z wierzchu pędzelkiem zamoczonym w roztrzepanym jajku. Piec na blasze do zarumienienia w 180 stopniach Celsjusza przez około 40-45 minut. 

Pierogi można podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, ale świetnie będą smakować też z salsą pomidorową. Dobrze, jeśli sos będzie dość rześki i wyrazisty, aby zrównoważyć nim smak pierogów.

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >