Smakosze.pl Przepisy Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Szybkie, syte i smaczne
canva/Timolina

Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Szybkie, syte i smaczne

9 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujesz obiad? Może dziś ziemniaki uczynisz jego podstawą? Przetestuj pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Są szybkie do przygotowania, a do tego syte i smaczne. Podaj je z surówką i sosem czosnkowym, a drugie danie będziesz mieć z głowy.

Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez nich większość zup, a i do drugiego dania nie ma lepszego dodatku. Jeśli jednak znudziły wam się już ziemniaki gotowane, zróbcie pieczone. Są pełne smaku i dostarczają wielu składników odżywczych, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je kilkoma dodatkami.

Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Szybkie, syte i smaczne

Składniki:

  • 8 ziemniaków średniej wielkości

  • 1 łyżka cukru

  • oliwa z oliwek

  • przyprawa do ziemniaków lub granulowany czosnek, sól, pieprz, papryka mielona

  • 5 dag masła

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz. Możesz też ich nie obierać, wtedy dokładnie je wyszoruj. Każdy ziemniak ponacinaj z jednej strony co pół centymetra.

W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej łyżkę cukru, wrzuć ziemniaki. Gotuj je ok. 15 minut, by nieco zmiękły.

Ziemniaki ułóż w żaroodpornym naczyniu nacięciami do góry. Skrop je oliwą, posyp przyprawami. Zwróć uwagę, by oliwa i przyprawy dostały się też w nacięcia.

Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj masłem, posyp tartą bułką i startym serem. Piecz jeszcze 5 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ziemniaki. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki w greckim stylu , a także, jak zrobić ziemniaki nadziewane pieczarkami .

mycie ziemniaków
mycie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Greg Bethmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakoholik

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy