Wyśmienite ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu
Nie każdy posiłek musi składać się z wielu wystawnych dań, które podane są w oszałamiający sposób - czasem zwykłe pieczone ziemniaki w zupełności wystarczają. Dzisiaj prezentujemy pieczone ziemniaki po grecku z dodatkiem czosnku oraz dużej ilości oregano. Są bardzo aromatyczne, wspaniale sycą i mogą stanowić samodzielne danie.
Ziemniaki towarzyszą nam już od setek lat, dlatego na przestrzeni tego czasu opracowano wiele przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Tym razem wykorzystamy smaki kuchni greckiej, które dadzą powiew świeżości i przypomną o ciepłych dniach lata.
Bardzo dużo zależy w tym przepisie od oliwy, nie warto więc na niej oszczędzać. Polecamy korzystać z najlepszej dostępnej oliwy o intensywnym kwiatowym smaku, który będzie się komponował z ostrością czosnku i delikatnością kartofli.
Przepis na ziemniaki pieczone po grecku
Składniki:
2 kg ziemniaków
4 ząbki czosnku
150 ml oliwy
75 ml soku z cytryny
2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
Zacznij od obrania wszystkich ziemniaków i przełożenia do dużej miski. Zalej je wodą i opłucz dokładnie z kurzu i ziemi. Przekrój je na ćwiartki i umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Aby papier lepiej wypełnił naczynie, zawczasu zgnieć je w dłoniach - to czyni pergamin bardziej plastycznym.
Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zalej ziemniaki oliwą, posyp roztartym w dłoniach suszonym oregano, dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czosnkiem. Wymieszaj ziemniaki upewniając się, że są równomiernie pokryte przyprawami.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wstaw do niego naczynie z ziemniakami i przykryj je pokrywką lub folią aluminiową. Piecz całość przez około 60 minut. Podawać od razu po upieczeniu. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uniknięcie ciemnienia ziemniaków zbyt szybko.
źródło: canva/NatArci, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl