Smakosze.pl Porady Piekarnik czyści się sam. Wystarczy woda i cytryna
Fot. Shutterstock

Piekarnik czyści się sam. Wystarczy woda i cytryna

27 września 2024

Czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych zadań w kuchni. Zabrudzenia bywają uciążliwe, ale teraz usuniemy je w prosty sposób. Przyda się tylko woda i cytryna, a wszystko pójdzie jak z płatka.

Jak wyczyścić piekarnik?

Piekarnik ułatwia nam prace w kuchni, ale też czasem jej dostarcza. Mowa o czyszczeniu tego urządzenia. Nie zawsze można to łatwo zrobić. Tłuszcz, zabrudzenia i przypalone resztki jedzenia bywają trudne w usunięciu. Jak w takim razie czyścić piekarnik?

Wystarczy zaopatrzyć się w cytrynę i wodę. Dzięki tym składnikom cały proce pójdzie sprawnie. Nawet kratki do pieczenia wyczyścimy na błysk i to bez trudu. Pozbędziemy się też nieprzyjemnego zapachu, a piekarnik będzie lśnił jak nigdy dotąd.

cytryna
Fot. Canva/Ben Prater
Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle

Potrzebna woda i cytryna

Jeśli do tej pory korzystaliśmy ze środków chemicznych, które niewiele dawały, pora zmienić metodę. Sięgnijmy po naturalne sposoby na czyszczenie piekarnika . Woda i cytryna wystarczą, by brudny piekarnika skutecznie wyczyścić. Warto wiedzieć, że cytryna pochłania zapachy.

Odświeży ona piekarnik  w prosty sposób. Należy postawić w piekarniku naczynie z wodą i plasterkami cytryny. Teraz trzeba włączyć urządzenie na 30 minut na 100-120 stopni. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy. Dopiero, gdy ostygnie, otwieramy drzwiczki i wyjmujemy naczynie z wodą i cytryną.

Skuteczny sposób na czyszczenie piekarnika

Następnie delikatnie przecieramy wszystkie elementy piekarnika. Można też użyć połówki cytryny, a efekt będzie taki sam jak po wstawieniu naczynia z wodą i plasterkami cytryny . Pamiętajmy, by po takim czyszczeniu przetrzeć urządzenie na mokro. Ważne jest, by potem piekarnik dobrze osuszyć.

Dobrym sposobem na usunięcie uporczywych zabrudzeń jest posypanie ich sodą oczyszczoną. Następnie dociśnij je połówką cytryny lub grubym plastrem . Zostaw na 20 minut. Tłuszcz zostanie rozpuszczony. Potem trzeba przetrzeć powierzchnię, a piekarnik będzie lśnił jak nigdy dotąd. Pisaliśmy o tym, co zrobić, gdy stłuczemy słoik w sklepie. Polecaliśmy sposób szefa kuchni na najlepszą zupę grzybową.

piekarnik
Fot. Canva/GoodLifeStudio

Źródło: polki.pl

Weź kapustę kiszoną i połóż ją na dywan. Kto raz tak zrobi, przestaje się śmiać
Polacy ich nie znają, a są warte fortunę. Wiemy, gdzie można znaleźć „czarne diamenty”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy