Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz zdradził sekret najlepszej grzybowej. Z tym dodatkiem zupa smakuje i rozgrzewa, jak nigdy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.09.2024 14:01

Kucharz zdradził sekret najlepszej grzybowej. Z tym dodatkiem zupa smakuje i rozgrzewa, jak nigdy

zupa grzybowa
Fot. YouTube/newsrmtv

Ruszył sezon na zupę grzybową. Warto ugotować ją z przepisu, który zaskoczy pewnym dodatkiem. Ten dodaje wyjątkowego smaku i aromatu zupie grzybowej, która wspaniale rozgrzewa na jesień. Sprawdzone przez profesjonalistę.

Zupa grzybowa smakuje i syci

Zupa grzybowa jest daniem w sam raz na jesień. Grzybiarze już zacierają ręce i wybierają się po dorodne okazy. Z leśnych skarbów najlepsza będzie zupa grzybowa. Przepis prezentowany na kanale YouTube newsrm.tv może jednak wywołać konsternację. Wszystko dlatego, że smaczna i rozgrzewająca zupa grzybowa jest gotowana z dodatkiem kabanosów z dzika.

Recepturę poleca Wojciech Pasikowski, który jest szefem kuchni w restauracji Czerwony Wieprz i Folk Gospoda. Szef kuchni zaznacza, że znakomite mięso z kabanosów dobrze pasuje do zupy grzybowej. Kabanosy z dzika sprawdzą się najlepiej, ale jeśli nie masz do takich dostępu, spróbuj wyrobem z innego gatunku mięsa. Ważne, by produkt był najlepszej jakości. Przepis na zupę grzybową zobaczysz na kanale YouTube newsrm.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

kabanosy
Fot. YouTube/newsrmtv
Pakuję do słoików i wlewam tę mieszankę. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego

Jak ugotować aromatyczną i rozgrzewającą zupę rzybową?

Składniki:

  • ¼ kostki masła
  • 1 cebula
  • ½ kg borowików
  • ½  kieliszka białego wina
  • bulion
  • suszone kabanosy z dzika
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy zacznij od roztopienia masła do rondelka. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dołóż borowiki, podlej białym winem. Ewentualnie można użyć czerwonego wina. Wsyp sól, pieprz i wlej bulion.

Gotuj do momentu, aż grzyby będą miękkie. Wystarczy około 10 minut. Suszone kabanosy z dzika ( lub inne dobrej jakości) pokrój w plasterki i wstaw na chwilę do piekarnika. Udekorujesz nimi zupę i nadadzą jej wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki zupy mieszaj podczas gotowania.

Zupa grzybowa na początek jesieni

Zupę grzybową podawaj z suszonymi kabanosami i posiekanym szczypiorkiem. Danie wychodzi bardzo smaczne, rozgrzewające i aromatyczne. Pięknie prezentuje się na stole i zachęca, by zupy spróbować. Warto dodać składnik, który może nieco dziwić. Mowa o suszonych kabanosach z dzika. 

Nadają smaku i aromatu zupie. Przepis szefa kuchni zapewnia pyszny efekt na talerzu. Dlatego warto wypróbować tę recepturę w swojej kuchni. Taka zupa grzybowa będzie wspaniale rozgrzewać u progu jesieni. Pisaliśmy o niezwykłym sposobie dziadka na orzechy. Polecaliśmy przepis na legendarną surówkę z kapusty. 

zupa grzybowa
Fot. YouTube/newsrmtv