Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do piernika. Wyrazisty napar bosko podkręca smak
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na szybki piernik z dodatkiem mocnej, czarnej kawy. Piernik przełożony powidłami śliwkowymi, udekorowany polewą czekoladową i migdałami będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz.
Na stronie ewawachowicz.pl, Ewa Wachowicz zdradziła przepis na piernik z niezwykłym dodatkiem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia, jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.
Piernik kawowy Ewy Wachowicz jest piernikiem, który nie musi leżakować przez kilka tygodni przed pieczeniem. Pyszne ciasto przygotujesz w ciągu jednego dnia. Piernik z dodatkiem kawy jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Wachowicz dodatkowo nasącza ciasto przed wyłożeniem powideł śliwkowych.
Ostudzony piernik kawowy Ewy Wachowicz koniecznie udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałów. Będzie wyglądał bardzo świątecznie. Przepis na najlepszą polewę do ciast znajdziesz poniżej.
Kawowy piernik według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
-
3,5 szklanki mąki pszennej
-
4 jajka
-
400 g miodu
-
łyżeczka przyprawy do piernika
-
szklanka cukru brązowego
-
szklanka mocnej, czarnej kawy
-
łyżeczka sody oczyszczonej
-
szczypta soli
-
łyżka oleju
Dodatkowo:
-
kawa z wódką do nasączenia ciasta
-
powidła śliwkowe do przełożenia
-
płatki migdałów do dekoracji
Pyszny piernik z polewą czekoladową i powidłami. Sekretem jest aromatyczny dodatek
Miód przełóż do rondla. Dodaj kawę, wymieszaj, zagotuj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przyprawę do piernika, sodę. Mąkę wsypuj stopniowo, stale mieszając.
Wlej miód z kawą, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę.
Ostudzony piernik przekrój wzdłuż. Dolny blat ciasta nasącz kawą z wódką, następnie wyłóż powidła śliwkowe. Przykryj drugim blatem. Makowiec udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałów.
Na święta upiecz również wyśmienity makowiec według przepisu Magdy Gessler z dodatkiem aromatycznego syropu. Upiecz również puszysty sernik Bożeny Dykiel . Ciasto będzie hitem na świąteczny stół.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? 1 płyn jest niezwykle skuteczny
-
Nie musisz płacić kroci za makowiec Magdy Gessler. Zrobisz go z łatwością w domu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl