Zwany "polską cytryną" owoc ma nieziemskie właściwości. Nie wszyscy mają pojęcie jak jest cenny
Pigwa wygląda odrobinę jak miniaturowe jabłka lub gruszki, lecz w przeciwieństwie do nich nie może być spożywana na surowo . W owocach kryje się całe bogactwo witamin i cennych składników, które doskonale wpływają na zdrowie i codzienne funkcjonowanie.
Najwięcej znajduje się w niej witaminy C, dlatego owoc ten nazywany jest "polską cytryną ". Jej właściwości wykorzystuje się już od wieków, a mnóstwo Polaków docenia zarówno smak, jak i dobroczynne działanie na ludzki organizm.
Co skrywa w sobie pigwa?
Ten niepozorny, wyglądający jak cytryna owoc jest szczególnie ważny podczas okresu wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. W tym czasie nasze organizmy wymagają zwiększonej dawki witaminy C, której pigwa posiada ogromne pokłady.
W 100 gramach owoców znajdziemy aż 15 mg witaminy C , a także witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, miedź i fosfor, polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz pektyny, które usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Te ostatnie świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania wszelkich konfitur czy dżemów.
Pektyny zagęszczają bowiem produkty, łącząc się z wodą podczas gotowania w wysokich temperaturach. Pektyny często są wykorzystywane jako zamiennik żelatyny w wegetariańskich wersjach galaretek, ponieważ są całkowicie wytwarzane z roślin.
Jak wykorzystać pigwę?
Jednym z najprostszych sposobów jest wykonanie soku. Wystarczy pokrojone i wydrylowane owoce umieścić w dużym słoiku, wymieszać je z taką samą ilością cukru i odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Po kilku dniach cukier się rozpuści, a gęsty sok wystarczy przelać do sterylnej butelki.
Chcesz poczytać więcej tekstów o tematyce kulinarnej?? Zajrzyj do tego artykułu , z którego dowiesz się, w jaki sposób przechowywać mąkę. W tym newsie wyjaśniamy, jak najszybciej obrać korzeń imbiru, dzięki czemu cały proces można wykonać w mniej niż minutę.
Doskonale sprawdza się również w przygotowywaniu nalewek, poprzez macerację pokrojonych owoców w alkoholu. Alkohol wyciąga wiele substancji prozdrowotnych i ułatwia przyswajanie ich, dzięki łatwej rozpuszczalności.
Poza płynnymi produktami, z pigwy piecze się także ciasta, gotuje dżemy i kompoty. Warto jednak pamiętać, że obróbka cieplna degraduje wiele substancji zawartych w owocach, co zmniejsza ich przydatność w kontekście leczniczym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Po krzywych burakach kolejna wielka akcja Lidla z innym warzywem. Powodem zbyt obfite plony
-
Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór
-
Zalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błąd
Źródło: Kobieta Interia, muratordom.pl