Smakosze.pl Produkty Zwany "polską cytryną" owoc ma nieziemskie właściwości. Nie wszyscy mają pojęcie jak jest cenny
pixabay.com

Zwany "polską cytryną" owoc ma nieziemskie właściwości. Nie wszyscy mają pojęcie jak jest cenny

26 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pigwa wygląda odrobinę jak miniaturowe jabłka lub gruszki, lecz w przeciwieństwie do nich nie może być spożywana na surowo . W owocach kryje się całe bogactwo witamin i cennych składników, które doskonale wpływają na zdrowie i codzienne funkcjonowanie.

Najwięcej znajduje się w niej witaminy C, dlatego owoc ten nazywany jest "polską cytryną ". Jej właściwości wykorzystuje się już od wieków, a mnóstwo Polaków docenia zarówno smak, jak i dobroczynne działanie na ludzki organizm.

Co skrywa w sobie pigwa?

Ten niepozorny, wyglądający jak cytryna owoc jest szczególnie ważny podczas okresu wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. W tym czasie nasze organizmy wymagają zwiększonej dawki witaminy C, której pigwa posiada ogromne pokłady.

W 100 gramach owoców znajdziemy aż 15 mg witaminy C , a także witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, miedź i fosfor, polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz pektyny, które usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Te ostatnie świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania wszelkich konfitur czy dżemów.

Pektyny zagęszczają bowiem produkty, łącząc się z wodą podczas gotowania w wysokich temperaturach. Pektyny często są wykorzystywane jako zamiennik żelatyny w wegetariańskich wersjach galaretek, ponieważ są całkowicie wytwarzane z roślin.

Jak wykorzystać pigwę?

Jednym z najprostszych sposobów jest wykonanie soku. Wystarczy pokrojone i wydrylowane owoce umieścić w dużym słoiku, wymieszać je z taką samą ilością cukru i odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Po kilku dniach cukier się rozpuści, a gęsty sok wystarczy przelać do sterylnej butelki.

Chcesz poczytać więcej tekstów o tematyce kulinarnej?? Zajrzyj do tego artykułu , z którego dowiesz się, w jaki sposób przechowywać mąkę. W tym newsie wyjaśniamy, jak najszybciej obrać korzeń imbiru, dzięki czemu cały proces można wykonać w mniej niż minutę.

Doskonale sprawdza się również w przygotowywaniu nalewek, poprzez macerację pokrojonych owoców w alkoholu. Alkohol wyciąga wiele substancji prozdrowotnych i ułatwia przyswajanie ich, dzięki łatwej rozpuszczalności.

Poza płynnymi produktami, z pigwy piecze się także ciasta, gotuje dżemy i kompoty. Warto jednak pamiętać, że obróbka cieplna degraduje wiele substancji zawartych w owocach, co zmniejsza ich przydatność w kontekście leczniczym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kobieta Interia, muratordom.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy