Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Niezawodny przepis
Mamy dla was niezawodny przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jakie lubi każdy z nas. Czy jest w nich coś zaskakującego? Może dodatek czosnku i śmietany. Jednak tajemnica doskonałego smaku tych placków tkwi w odpowiednich proporcjach.
Placki ziemniaczane mogą być daniem awaryjnym, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Jednak wiele osób mając do wyboru klasyczny obiad składający się z mięsa, ziemniaków i surówki oraz placki ziemniaczane, wybrałoby tę drugą propozycję.
W czym tkwi sekret tego dania i ogólnie smacznych placków ziemniaczanych? Tajemnicą tych placków jest niewątpliwie prosty skład. Jednak to, czy wyjdą doskonałe, to już kwestia odpowiedniego rodzaju ziemniaków i zastosowanych proporcji. Magda Gessler dobrze wie, że nadmiar mąki może spowodować, że danie to wyjdzie twarde i gumiaste. Dlatego dodaje jej tylko 2-3 łyżki.
Receptura Magdy Gessler na placki ziemniaczane
Składniki:
-
ok. 1 kg mączystych ziemniaków
-
2 cebule
-
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 ząbki czosnku
-
2 jajka
-
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, a sito zawieś nad miską. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie masę odciśnij łyżką.
Starte ziemniaki i cebulę przełóż do drugiej miski, posyp mąką, żeby nie ściemniały. Z płynu znajdującego się w pierwszej misce zlej wierzchnią warstwę, a pozostałą na dnie skrobię, dodaj do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka i śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Placki zdejmij patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem.
Jeśli chcesz poznać inne przepisy Magdy Gessler, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. jej recepturę na kluski śląskie , a także na kultowy rosół .
Źródło zdjęcia: canva/vidiawan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku