Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe?
Adam Moskal
Adam Moskal 17.06.2021 02:00

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe?

an
canva.com/Kevin George

Jeśli obawiasz się, że kupione przez ciebie czereśnie mogą być robaczywe, nie przejmuj się. Można bowiem w bardzo łatwy sposób sprawdzić, czy owoce zawierają jakiś niechcianych lokatorów. Wystarczy dokładnie się przyjrzeć ich skórce i szukać ciemnych plamek, które mogą wskazywać na obecność robaka.

Czereśnie są swojego rodzaju letnim symbolem, w końcu stragany uginają się pod ich ciężarem, a Polacy tłumnie przeszukują targowiska i sklepy, aby znaleźć najbardziej dogodną ofertę. Nierzadki jest widok ludzi, którzy targają wielokilogramowe siatki z tymi owocami.

Niestety, tak jak w przypadku wszystkich owoców, tak i czereśnie mogą paść ofiarą owadów, które składają w nich swoje jaja. Na szczęście istnieje banalnie prosty sposób, aby przekonać się, czy w ich wnętrzu faktycznie żyją larwy.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Jak sprawdzić, czy czereśnie są robaczywe?

Choć oczywiście istnieją skuteczne metody na pozbycie się robaków z najróżniejszych owoców, tak zawsze zdecydowanie przyjemniej jest kupić czereśnie, w których nie żyje żaden mało apetyczny robak czy larwa.

W tym celu należy przybliżyć owoc do oczu i dokładnie obejrzeć powierzchnie skórki. Jeśli zauważysz na niej małą czarną lub ciemną plamkę, to znak, że owoc jest najprawdopodobniej robaczywy.

Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to sposób skuteczny w 100 proc. dlatego warto obejrzeć kilka innych czereśni z tej samej partii, zawczasu je otwierając. Zawsze istnieje także możliwość zapytania się sprzedawcy, w końcu dobrze zna swój towar.

Usuwanie robaków z czereśni

Jeśli powyższą metodę wykorzystałeś na kupionych już przez ciebie czereśniach i okazało się, że faktycznie zawierają w sobie larwy, nie pozostaje nic innego, jak się ich pozbyć. Sposób na to jest banalnie prosty, więc możesz skorzystać z niego w każdych warunkach.

Jedyne co będziesz potrzebować, to duża miska, czysta woda oraz sól. Do miski wsyp 2 łyżki stołowe soli kuchennej i zalej ją wodą. Mieszaj płyn do momentu, aż cała sól się rozpuści. Teraz pozostaje jedynie wrzucić do niej czereśnie.

Po 45-60 minutach możesz opłukać je ze słonej wody i jeść. Robaki pod słoną wodą zaczną się dusić i szukając ratunku, wypłyną na powierzchnie wody. Woda z solą nie zmieniają smaku ani właściwości owoców, więc są całkowicie bezpieczne.

Projekt bez tytułu (40)
undefined

Źródło: W6, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: