Smakosze.pl Przepisy Podsmażam ziemniaki i podaję z tym sosem. Wszyscy znajomi już poprosili o przepis
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte

Podsmażam ziemniaki i podaję z tym sosem. Wszyscy znajomi już poprosili o przepis

19 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij na chwilę o gotowanych ziemniakach i podaj na obiad smażone z przepisu umieszczonego w artykule. Ich smak zachwyci każdego smakosza, a wielu znajomych poprosi cię o przepis. Sposób jest prosty i bardzo smaczny. Zrób i przekonaj się sama.

Ziemniaki nie tylko na obiad

Nieodłącznym dodatkiem wielu obiadów ziemniaki . Nie ma się, co dziwić, bo w połączeniu z mięsem i dobrą sałatką tworzą pełnowartościowe i syte danie . Można jednak z tego dodatku przyrządzić obłędną ciepłą przekąskę. Jak? Koniecznie czytaj dalej.

Zamiast gotować ziemniaki, usmaż je. Nie rób jednak tego tak jak zazwyczaj. Wykorzystaj sposób z przepisu , który został umieszczony poniżej. Zapewniam, że nie pożałujesz.

ziemnaiki kro.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

Podstawowy składniki, czyli ziemniaki

Nie trudno się domyślić, że najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Wybierz te, które zawierają największą ilość skrobi. Potrzebne produkty umieszczono na liście znajdującej się poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później przygotuj ten przysmak. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Przepis na smażone ziemniaki

Obrane i umyte ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w misce i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i przełóż do miski.

Przypraw je solą i rozbij za pomocą tłuczka. Wsyp skrobię ziemniaczaną i wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolitą masę.

Masę podziel na mniejsze kawałki, a następnie uformuj z nich kulki o średnicy około 3 centymetrów . Następnie nadziej kulki na wyciskarkę do cytryn, tworząc charakterystyczne zagłębienie.

Na patelnię wlej sporą ilość oleju i rozgrzej go na średnim ogniu. Przełóż na nią ziemniaki i smaż je, do momentu zarumienienia na złoty kolor.

W czasie smażenia przygotuj sos. Zacznij od sparzenia pomidora, a następnie wydrąż z niego miąższ. Twardszą część pomidora pokrój na małe kawałki i przełóż je do miski.

Wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj śmietanę i wymieszaj składniki na jednolity sos. Odsączone z nadmiaru tłuszczu ziemniaki podawaj z tym smacznym sosem, a bedą smakowały doskonale. Sprawdź, z czego przygotować oprysk na pomidory oraz dowiedz się, na czym polega dieta jaskiniowa .

smażenie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą
Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy