Smakosze.pl Przepisy Pokrój cukinię w plastry i zalej miksturą. Nikt nie zdoła się oderwać, smak zasługuje na nagrodę
Fot. YouTube/Damian Kuchnia od Kuchni

Pokrój cukinię w plastry i zalej miksturą. Nikt nie zdoła się oderwać, smak zasługuje na nagrodę

18 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Masz tyle cukinii, że już nie wiesz, co z nią zrobić? Marynowana cukinia to odpowiedź na ten problem. Z tym przepisem przygotujesz ją niezwykłe łatwo, szybko, a co najważniejsze - warzywo w tej formie zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób, a będziesz wracać do niego bardzo często.

Działkowcy cukinię już mają

Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, ta sezonowa, która pojawia się latem, smakuje o wiele lepiej. Wiedzą o tym, wszyscy działkowcy, którym warzywo co roku obradza w niesamowitych ilościach. Wielu nie ma pomysłów, co zrobić z tego smacznego warzywa.

Da się temu zaradzić w jeden prosty sposób. Koniecznie musisz zapoznać się z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu. Cukinia marynowana, jaką według niego przygotujesz, jest doskonałą propozycją. Dodana do obiadu będzie smacznym dodatkiem.

plastry cukinii.jpg
Fot. Canva/sergioph
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Nie tylko cukinia, ale i dodatki

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. Aby smakowała, potrzebne są także inne produkty. Ważne są te, z których przygotujesz zalewę. Dowiesz się o wszystkich, kiedy zerkniesz na listę umieszczona poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego ze składników. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Damian Kuchnia od Kuchni , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 1250 ml wody
  • 180 ml octu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 230 g cukru
  • 1 płaska łyżki soli

Marynowana cukinia - przepis

Cukinie dokładnie umyj, a następnie osusz. Odetnij końcówki i potnij warzywo na plastry o grubości nieprzekraczającej 1 centymetra. Do wyparzonych słoików włóż plastry warzywa. Do każdego słoika włóż jeden, obrany ząbek czosnku.

Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier, sól, curry. Wymieszaj składniki i zagotuj je. Kiedy cukier się rozpuści, wlej ocet. Zalewę gotuj jeszcze przez 5 minut i gotowe. Wymieszaj ją, a następnie zalej nią cukinię. Pamiętaj, aby nie zalewać ich do końca, zostaw 1 centymetr wolnej przestrzeni od rantu.

Zakręć słoiki, a następnie poddaj je pasteryzacji przez około 12 minut. Po tym zabiegu odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu.

cukinia.jpg
Fot. Canva/Qwart
Promocja zaczęła się wczoraj rano. W Biedronce jest masło za darmo, trzeba się spieszyć
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy