Smakosze.pl Przepisy Pokrój kapustę na plastry i ułóż mięso mielone. Przy tym gołąbki mogą się schować
Fot. Anna Zyśk

Pokrój kapustę na plastry i ułóż mięso mielone. Przy tym gołąbki mogą się schować

9 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Z przepisem Anny Zyśk z kapusty i mielonego mięsa przygotujesz jeszcze smaczniejsze danie, które zachwyci całą rodzinę. Przygotowanie jest łatwe i warto poświęcić na nie chwilę.

Anna Zyśk z kapusty i mięsa robi inne danie

Kiedy mówimy o daniu z kapusty i mięsa, na myśl od razu przychodzą gołąbki. Takie skojarzenie nie jest niczym dziwnym, bo to jedno z naszych najsmaczniejszych dań, które uwielbia każdy. Anna Zyśk, prowadząca w mediach społecznościowych konto jedz.pysznie pokazała przepis na jeszcze lepsze danie z tych samych składników.

Warto go spróbować ze względu na wyborny smak i ciekawy sposób podania. Przygotowanie jest banalne, o czym przekonasz się, sprawdzając przepis umieszczony poniżej.

Jakubiak w gorzkich słowach o leczeniu w Izraelu. Tę jedną rzecz znosi wyjątkowo źle

Mięso i kapusta to nie wszystko

W przygotowaniu tego dania podobnie, jak w przypadku gołąbków, kluczowe są dwa składniki. Jest to wspominana już kapusta oraz mielone mięso. Oprócz nich niezbędne są także produkty na sos oraz składniki, dzięki którym całość nabierze odpowiedniego smaku. Jest ich kilka, ale nie kosztują zbyt wiele, więc to także sposób na tani obiad. Sprawdź listę poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 główka kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka papryka
  • 1 pęczek szczypioru
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz
  • sól

Mięso na kapuście – przepis

Krok 1. Szczypior i koperek dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj.

szczypior.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Kapustę oczyść i pokrój w grube plastry.

kapusta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do miski przełóż mielone mięso i wsyp posiekany szczypior. Dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieloną paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki.

mięso.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Do mniejszej miski przełóż śmietanę i dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj na jednolity sos.

sos.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plastry kapusty, a na warzywie ułóż plastry cebuli oraz porcje mięs. Całość polej sosem przygotowanym ze śmietany.

mieso z kapustą.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Danie zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut. Gotowe podawaj na obiad.

zapiekana kapusta.jpg
Fot. Anna Zyśk
Usmaż schab i zapiecz z aromatycznym sosem. Obiad od Strzelczyka to strzał w 10
Moja babcia robiła krupnik tylko na takim mięsie. Jak dla mnie żaden inny nie smakuje lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy