Pokrój ziemniaki, posmaruj tą mieszanką i piecz 20 minut. Ten przepis to prawdziwy hit
Superprosty przepis na szybką przekąskę, która spodoba się każdemu miłośnikowi swojskiego jedzenia. Jest w niej coś arcypolskiego: to pieczona kiełbasa i zapiekane ziemniaki. Smaki jak z biwaku przy ognisku, tak łatwo osiągalne domowymi metodami.
Ziemniaki faszerowane
Faszerowanie ziemniaków może wydawać się dużym wysiłkiem. Drążenie połówek ziemniaków i przygotowywanie odpowiedniego farszu , często ze zmielonego mięsa rosołowego – brzmi to raczej jak danie do celebrowania obiadu niż przekąska na szybko. Z tymi faszerowanymi ziemniakami jest nieco inaczej.
Na plastry ugotowanego ziemniaka nakładamy tu po prostu szybki farsz ze składników, które przeważnie mamy pod ręką w lodówce. Ten przepis to jeden z wielu świetnych sposobów, by zagospodarować nadmiar ugotowanych ziemniaków. Jest także sycącym dodatkiem do obiadu pełnym smaków , którym nikt nie może się oprzeć.
Pieczone plastry ziemniaków
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch, gdzie podobne ziemniaki podane są z ketchupem, a masa ma śmietanowy charakter. To jeden z podstawowych przepisów, ale ziemniaki takie dają też olbrzymie pole do eksperymentów, do których zachęcamy,
Składniki
- 6 dużych ugotowanych ziemniaków
- ½ kg kiełbasy, można część zastąpić boczkiem
- 150 g mozzarelli
- 1 średnia cebula
- Opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego i/lub węgierskiej pasty paprykowej
- Przyprawy: wędzona papryka, roztarty kmin rzymski, czosnek granulowany
- Sól, pieprz
Szybki ziemniaczany posiłek
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, wzdłuż lub w poprzek – według uznania. Blachę piekarnika smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry ziemniaków.
Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Do masy dodajemy startą mozzarellę. Jeśli ścieramy ją sami, to na tarce o grubych okach. Wszystkie składniki mieszamy w misce , przyprawiając solą, pieprzem, kminem i papryką.
Do masy dodajemy pastę paprykową lub pomidorową i jogurt i jeszcze raz mieszamy. Farsz nakładamy na ziemniaki możliwie grubą warstwą. Danie zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni .
Wypróbuj też przepisy na talarki ziemniaczane i zupę z sezonowych produktów .