Smakosze.pl Przepisy Pokrój ziemniaki, posmaruj tą mieszanką i piecz 20 minut. Ten przepis to prawdziwy hit
fot. youtube.com/obzarciuch

Pokrój ziemniaki, posmaruj tą mieszanką i piecz 20 minut. Ten przepis to prawdziwy hit

4 czerwca 2024

Superprosty przepis na szybką przekąskę, która spodoba się każdemu miłośnikowi swojskiego jedzenia. Jest w niej coś arcypolskiego: to pieczona kiełbasa i zapiekane ziemniaki. Smaki jak z biwaku przy ognisku, tak łatwo osiągalne domowymi metodami.

Ziemniaki faszerowane

Faszerowanie ziemniaków może wydawać się dużym wysiłkiem. Drążenie połówek ziemniaków i przygotowywanie odpowiedniego farszu , często ze zmielonego mięsa rosołowego – brzmi to raczej jak danie do celebrowania obiadu niż przekąska na szybko. Z tymi faszerowanymi ziemniakami jest nieco inaczej.

Na plastry ugotowanego ziemniaka nakładamy tu  po prostu szybki farsz ze składników, które przeważnie mamy pod ręką w lodówce. Ten przepis to jeden z wielu świetnych sposobów, by zagospodarować nadmiar ugotowanych ziemniaków. Jest także sycącym dodatkiem do obiadu pełnym smaków , którym nikt nie może się oprzeć.

ziemniaki w plastrach
fot. youtube.com/obzarciuch
Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia

Pieczone plastry ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch, gdzie podobne ziemniaki podane są z ketchupem, a masa ma śmietanowy charakter. To jeden z podstawowych przepisów, ale ziemniaki takie dają też olbrzymie pole do eksperymentów, do których zachęcamy,

Składniki

  • 6 dużych ugotowanych ziemniaków
  • ½ kg kiełbasy, można część zastąpić boczkiem
  • 150 g mozzarelli
  • 1 średnia cebula
  • Opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego i/lub węgierskiej pasty paprykowej
  • Przyprawy: wędzona papryka, roztarty kmin rzymski, czosnek granulowany
  • Sól, pieprz

Szybki ziemniaczany posiłek

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, wzdłuż lub w poprzek – według uznania. Blachę piekarnika smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry ziemniaków.

Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Do masy dodajemy startą mozzarellę. Jeśli ścieramy ją sami, to na tarce o grubych okach. Wszystkie składniki mieszamy w misce , przyprawiając solą, pieprzem, kminem i papryką.

Do masy dodajemy pastę paprykową lub pomidorową i jogurt i jeszcze raz mieszamy. Farsz nakładamy na ziemniaki możliwie grubą warstwą. Danie zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni .

Wypróbuj też przepisy na talarki ziemniaczane i zupę z sezonowych produktów .

zapieczone ziemniaki z ketchupem
fot. youtube.com/obzarciuch
Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje
Lubisz kiełbasę z grilla? Dietetyk ostrzega, każdy powinien o tym wiedzieć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy