Polacy mylą go z pomidorem. Ten "superowoc" obniża ciśnienie i cholesterol
Smaczny, zdrowy i łatwo dostępny. Zdecydowanie warto znać ten owoc! Niektórzy wciąż mylą go z pomidorem, a jest znany pod trzema nazwami - kaki, persymona oraz chińska śliwka. Jego właściwości zrobią wrażenie niemal na każdym.
Kaki pełne witamin
Kaki zawiera cenne witaminy oraz składniki odżywcze. Jest bogaty w: cynk, fosfor, potas oraz magnez, a także witaminy:A, C, E i z grupy B. Owoce są także źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają redukcję wolnych rodników.
Owoce obniżają również ciśnienie oraz poziom “złego” cholesterolu. Wykazują także działanie przeciwstarzeniowe. Kaki spokojni możemy jeść na diecie, gdyż w 100 g tego owocu, znajdziemy jedynie 70 kcal. Kto powinien ich unikać? Odpowiedź poniżej.
Kaki nie dla każdego
Pomimo licznych zalet, nie każdy powinien włączyć kaki do swojego jadłospisu. Powinny z niego zrezygnować osoby, które borykają się z cukrzycą, ponieważ ten owoc zawiera wiele cukru . Diabetycy powinni skonsultować włączenie tego produktu do diety z lekarzem.
Drugą grupą osób, której nie zaleca się sięganie po kaki, są osoby uczulone na ten owoc. Zjedzenie persymony przez alergika może skończyć się nieprzyjemnym dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym np. bólami brzucha i biegunką.
Jeśli nie masz powyższych przeciwskazań, włącz owoc do codziennego jadłospisu. Poniżej zdradzamy, jak wykorzystać je w kuchni.
Jak wykorzystać w kuchni kaki?
Intensywnie pomarańczowa skórka i soczysty, słodki miąższ - takie są owoce kaki. Najlepiej jeść je surowe, ponieważ wtedy zachowuje ono cenne składniki odżywcze . Można zjeść je same lub dodać do sałatki owocowej.
Persymona sprawdzi się też jako baza do kanapek. Doskonale smakuje z twarożkiem lub serkiem śmietankowym . Pokrojonym owocem można także nadziać filet z kurczaka lub indyka. Kaki będzie także świetnym dodatkiem do sernika. Urozmaici smak sernika, tarty lub śniadaniowych placuszków.
Na naszej stronie znajdziecie najciekawsze przepisy na pyszne dania. Polecamy m.in. przepis na sezonową zupę z dyni oraz gruszki w octowej zalewie .